Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Juhannuskokkoa suunnittelevan etiketti: muista ainakin nämä

Kokon sytyttäjän vastuulla on varmistaa, ettei kokko aiheuta vaaraa tai turmele ympäristöä.

Juhannuskokko Mäntyharjulla 2012
Tämä juhannuskokko roihusi Mäntyharjulla vuonna 2012 Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Juho Liukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vaikka polte kokon rakentamiseen on iso, kannattaa ennen rakennuspuuhiin ryhtymistä selvittää, saako avotulta ylipäätänsä sytyttää alueelle. Sama koskee myös kokkolauttaa suunnittelevia.

Lupaa kokolle ei kannata hinkua kuitenkaan pelastusviranomaisilta vaan maanomistajalta.

- Periaatteessa pienemmän juhannuskokon järjestäminen on jokamiehen oikeuteen kuuluva asia, mutta myös pelastusviranomaiset voivat kieltää avotulen teon, jos siitä aiheutuu vaaraa, Mikkeliin satamaan isoa kokkolauttaa juhannukseksi rakentava Jari Putkonen kertoo.

Hyvän alustan löytäminen on tärkeää

Metsäpalovaara tai kova tuuli on riittävä syy kieltää juhannuskokon polttaminen. Kokko kannattaa rakentaa esimerkiksi hiekkarannalle tai paljaalle kalliolle. Syttyvä kasvillisuus on poistettava kokon alta ja riittävän laajalta alueelta sen ympäriltä.

Jottei kokko sorru polton aikana on sille etsittävä tasainen alusta. Puut kannattaa pinota tukevasti.

- Ilmaraoilla ja oikealla pinoamisella on paljon merkitystä. Puiden pitää olla riittävän ilmavasti ladottu, että kokko palaa hyvin. Lautamateriaalilla voidaan lopuksi tukea tornia, Putkonen neuvoo.

Kokon voi rakentaa myös lautalle

Lautta kannattaa ankkuroida kauas rannasta, jottei tuli pääse leviämään.

- Lautta voidaan tehdä esimerkiksi puusta tai metallista. Jos sen tekee metallista, niin vanhat metallitynnyrit ovat hyviä ponttooneita lautalle. Pienissä lautoissa kertakäyttöinen puupohja on kuitenkin täysin riittävä.

- Moni tekee virheen siinä kohtaa, että tekee lautasta liian pienen suhteessa kokkoon. Lautan pitäisi pystyä kantamaan vähintään 2-3 kertaa kokon paino. Muuten kokko kaatuu.

Polttomateriaaliksi suositellaan puhdasta puuta

Kokossa ei tulisi polttaa mitään ympäristölle haitallista. Poltettavaksi suositellaan puhdasta puuta.

- Me olemme käyttäneet vanhoja kuormalavoja omassa juhannuskokkolautassa. Silloin kokko saa hyvin ilmaa ja se palaa hyvin. Toinen mahdollisuus on rakentaa kokko luonnonpuilla. Esimerkiksi sekahalko on oikein hyvä juhannuskokon materiaali.

Muun muassa muovit tai maalattu puu saastuttavat palaessaan veden pinnan. Käytetystä puumateriaalista kannattaa myös irrottaa naulat, joille tuli ei mahda mitään.

Kokko voidaan sytyttää tuohella tai paperilla

Tuulen suunta ja voimakkuus on syytä ottaa huomioon ennen kokon sytyttämistä, jottei tuli leviä ympäristöön.

Tarkkana kannattaa olla myös sen suhteen, minkälaisella sytytysnesteellä tehostaa kokon polttoa. Ihan mitä tahansa ei kannata roiskia kokkoon, sillä savu ei saa aiheuttaa haittaa ympäristölle tai naapureille.

Kokkomestari Jari Putkonen varoittaa, että liuottimet ja bensiinit saattavat taas yllättää kokon rakentajan syttymällä räjähdysmäisesti. Niiden käyttöä kannattaa siis välttää.

Kokon sytyttäjällä vastuu huolehtia turvallisuudesta

Vaikka ei olisikaan eilisen teeren poikia kokonrakentamisessa, on lähettyville syytä varata aina sammutusvettä ja sammutusvälineitä hätätilanteiden varalta.

Roihua on myös valvottava jatkuvasti tulen leviämisen varalta. Kun näytös on ohi, hiillos on muistettava sammuttaa, jottei se jää palamaan.

- On myös muistettava, että esimerkiksi puulautta ei pala kokonaan loppuun. Siitä jää aina jonkun verran materiaalia veden pintaan. Se on siivottava pois.

Hyvä seura aina tärkeintä

Juhannuskokkoa on menneisyyydessä poltettu esimerkiksi pahojen henkien karkottamiseksi keskikesän juhlan yhteydessä.

Vaikka myytit juhannuskokon polton ympäriltä ovat saattaneet kaikota, kokon poltto on suomalaisille edelleen tärkeä rituaali. Mikkelin satamassa sytytetään tänäkin vuonna juhannuskokko.

Vaan kuinka monta päivää jättikokkoa kasannut kestää sen, että pino roihahtaa poroksi muutamassa tunnissa?

- Yhteisöllisyyshän se näissä on tärkeintä, Putkonen virnuilee.

Suosittelemme