Hyppää sisältöön

Istanbulin poliisi otti vesitykit uudelleen käyttöön

Rauhallisen viikon jälkeen Taksimin aukiolla leimahti jälleen. Aiemmista mielenosoituksista puolestaan nostettiin lauantaina lisää syytteitä.

Kadun pinnalla on iskulauseita, ruusuja, kirja, muita pikkuesineitä sekä yksinäisen miehen tumma varjo.
Kuva: Tolga Bozoglu / EPA
Anniina Wallius

Turkin poliisi on ampunut mielenosoittajia vesitykeillä Taksimin aukiolla Istanbulissa. Poliisi ei ole käyttänyt vesitykkejä Taksimilla viikkoon.

Ennen häätämistään mielenosoittajat olivat heitelleet punaisia neilikoita heitä lähestynyttä mellakkapoliisien rivistöä kohti. Aukiolla oli arviolta kymmenentuhatta ihmistä. Monilla oli neilikoita mukanaan levottomuuksissa kuolleiden neljän ihmisen muistoksi.

Turkissa on ollut paikoittaisia yhteenottoja myös tämän viikon aikana, mutta Istanbulissa on ollut rauhallista. Monet protestoijat ovat vaihtaneet taktiikkaa ja alkaneet ottaa kantaa seisomalla liikkumatta paikoillaan.

Pääkaupungissa Ankarassa nostettiin lauantaina lisää syytteitä aiemmista mielenosoituksista. 22 ihmistä sai syytteen, jonka mukaan he ovat toimineet äärivasemmistolaisen terroristiryhmän hyväksi. Kolme muuta pidätettyä vapautettiin mutta määrättiin valvottaviksi. Uudet syytteet nostavat syytettyjen määrän 46:een.

Erdogan kiertää puhumassa kannattajilleen

Turkin pääministeri Recip Tayyip Erdoğan sanoi kannattajilleen lauantaina Samsunissa, että viikkoja jatkuneet protestit ovat hyödyttäneet Turkin vihollisia ja keinottelijoita. Samsuniin oli kokoontunut 15 000 Erdoganin AKP-puoleen kannattajaa.

– Turkin talous on kärsinyt, turismi on kärsinyt. Protestit ovat varjostaneet ja lianneet Turkin mainetta ja kansainvälistä asemaa.

Hän myös vertasi mielenosoituksia Brasilian viimeaikaisiin tapahtumiin. Hänen mukaansa samat salaliittolaiset yrittävät horjuttaa molempia maita.

– Symbolit ovat samat, kyltit ovat samat, Twitter ja Facebook ovat samat, kansainvälinen media on sama. Protesteja johdetaan samasta keskuksesta, Erdoğan syytti Samsunissa

Se oli hänen puhekiertueensa neljäs kaupunki. Sunnuntaina hän jatkaa itään Erzurumiin.

Suosittelemme sinulle