Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kansa päättää mistä hittejä syntyy

Manamansalon Taidetalon isäntä, säveltäjä Kassu Halonen, ei viihdy Suomen talvessa vaan työskentelee mieluiten vuoden pimeimmän ajan Espanjan-kodissaan. Kesäksi taiteilija palaa kuitenkin kotiseudulle Manamansaloon, missä aika kuluu taidenäyttelyiden ja musiikin parissa.

Hassu Halonen viettää kesiään Vaalan Manamansalossa.
Kuva: Sanna Kähkönen / Yle
Jarkko Remahl
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänä vuonna paluu Espanjasta Suomeen sujui hyvin, Halosen mukaan se oli kuin siirtyminen kesästä kesään.

- Täällähän oli kuumempi kuin Espanjassa. Täällä oltiin 30 asteessa kun saavuttiin, ja siellä oltiin 19 asteessa. Mukavalta tuntui tulla.

Mitään rantalomailua ei Espanjassa oleskelu ole Haloselle ollut, koko talvi on vierähtänyt töitä tehdessä ja Taidetalon kesää suunnitellessa. Tämän päivän tietoyhteydet mahdollistavat etätyöt eteläisen ja pohjoisen Euroopan välillä, mutta henkilökohtaiset tapaamiset ovat karsiutuneet. Näyttelyiden ja Saarikonsertin organisoinnin ohella Halonen on myös ehtinyt itse säveltämään musiikkia ja opettamaan säveltämistä. Elämä Välimeren rannalla on Halosen mukaan varsin arkista.

- Ei se ainakaan meille ole mikään eläkeparatiisi, se on vain paratiisi.

Virkeä kuusikymppinen

Kassu Halonen täytti tammikuussa 60 vuotta. Säveltäjänä tunnetuksi tullut Halonen ei tunne elämänsä tästä juuri mullistuneen.

- Vitosen paikalle vaihtui kutonen. Vuodet on numeroita, en minä huomaa millään tavalla sitä vanhenemista.

60-vuotiaan huumorintaju ainakin on tallella.

- Kylmää kahvia vaan täytyy juoda enemmän kuin ennen. Maha ei vaan kestä mitä naama vaatisi, siinä on se ainoa ongelma.

Vitosen paikalle vaihtui kutonen. Vuodet on numeroita, en minä huomaa millään tavalla sitä vanhenemista.

Kassu Halonen

Halonen on työskennellyt vuosikymmenien aikana monien suomalaisten huippumuusiikoiden kanssa ja ollut mukana monen hitin teossa. Levyjä, joiden tekemisessä Halonen on ollut mukana, on myyty yli kolme miljoonaa kappaletta. Tämä ei kuitenkaan aiheuta paineita työssä.

- Se on merkki siitä, että aika paljon on ihmisiä, jotka ajattelevat jossakin kohtaa samalla tavalla. Se on ollut luottamusta herättävää. Eihän säveltäjä pysty päättämään mistä hitti tulee, säveltäjä vain säveltää ja sitten muut päättävät siitä asiasta. Siellä on iso raati aina odottamassa, kun biisi tehdään, minä olen ollut siinä kohtaa onnekas.

Kotona Manamansalossa

Kassu Halosen Taidetalossa Vaalan Manamansalossa pääseekin tutustumaan näyttelyyn, johon on koottu Halosen tuotantoa vuosien varrelta. Näyttely on sijoitettu vanhaan koululuokkaan, josta Halonen itsekin on ponnistanut maailmalle. Halosen mukaan side Kainuuseen ja kainuulaisiin on vahva.

Tää kaikki on tässä, mistä on lähdetty, ja se on hieno tunne.

Kassu Halonen

- Jokaisella ihmisellä on juuret jossain, ja kyllä minä koen aika vahvasti, että ne juuret on täällä. Talven aikana ehtii miltei jo unohtaa sen tunnetilan, mutta kun tänne palaa, niin tulee ihan sellainen "vau", että täällä on taas. Tää kaikki on tässä, mistä on lähdetty, ja se on hieno tunne.

Halosen kesä sujuu Taidetaloa isännöidessä. Manamansalossa nähdään perinteisen Saarikonsertin lisäksi Safiiri ja Teräs -kesänäyttely, joka koostuu suomalaisten kuvataiteilijoiden töistä. Mukana on myös Kassu Halosen omia töitä. Saarikonsertti järjestetään lauantaina 27.7.2013.

Suosittelemme