Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

"Ihan järetöntä" – räppäävä karjatilallinen hämmästyi musavideon suosiosta

Suursuosion netissä saanut Böndeboogie-video vei Jyri-Pekka Lemettisen ensin musiikkistudioon Helsinkiin, sitten kuvausryhmän eteen traktorin pukille ja lopuksi vielä netin videopalveluun satojentuhansien katsojien kehuttavaksi ja haukuttavaksi. Miksi ihmeessä keiteleläinen karjatilallinen lähti sellaiseen pyöritykseen?

Kuvakaappaus Böndeboogie-videosta.
Kuva: Kantri (kuvakaappaus)
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Keiteleläisen Jyri-Pekka Lemettisen ja seitsemän muun "bönden" rapvideota Böndeboogieta on katsottu Youtuben kautta tämän jutun kirjoitushetkellä 140 000 kertaa. Sellaista suosiota ei osattu etukäteen odottaa – ei ainakaan Lemettinen itse.

- Jotkut veikkailivat, että sillä saattaisi olla muutama tuhatta katsojaa. Minä olin optimistisempi ja sanoin että kyllä ainakin kymmenen tuhatta saadaan rikki. Ihan järetöntä miten se on lähtenyt pyörimään.

Maaseudun Tulevaisuuden Kantri-liitteenjulkaiseman videon musiikiksi poimittiin FintelligensinMikä boogie?vuodelta 2010. Fintelligensin Iso-H miksasi myös kappaleen maalaisversion, joka käytiin purkittamassa Rähinä Recordsin studiolla Helsingissä.

Mitä lemmut, mikä boogie?

Böndeboogie

Lemettisen mukaan video oli tarkoitus kuvata jo viime kesänä, mutta ensilumi pääsi yllättämään Keiteleellä. Hiphop-videoiden kliseitä hyödyntävä video on Tuukka Temosen ohjaama ja Olga Temosen tuottama. Landehenkiset sanat ovat Sami Kuuselan, Sari Jaakolan ja Lemettisen kynästä: "Mitä lemmut, mikä boogie? Maidolta näyttää niin kuin kuuluukin".

- En keksi heti vaivaannuttavampaa kokemusta kuin istua traktorin pukilla ja leikkiä räppäriä. Mutta hauskaahan se lopulta oli! Ihan kiva oli kokeilla rap-sanoittajan uraa. Jos tila sattuu menemään nurin niin on vaihtoehtoinen suunnitelma, vitsailee Lemettinen.

Jyri-Pekan ja hänen vaimonsa Jenni Lemettisen lisäksi videolla esiintyvät Arvi Heikkilä Pukkilasta, Sari Jaakola ja Jaakko Jussila Vihdistä, Arne Puttaa Vehmaalta sekä Tia Peltonen ja Eetu Noukkala Kouvolasta.

"Olen saanut selitellä ammatinvalintaani"

Böndeboogie-video on herättänyt vilkkaan keskustelun julkaisemisensa jälkeen. Esimerkiksi Youtubessa videota on kommentoitu liki 300 kertaa. Kommentoijien tunteet vaihtelevat varauksettomasta kiitoksesta myötähäpeään. Videolla mukana oleva keiteleläinen Jyri-Pekka Lemettinen myöntää, että osa voisi loukkaantuakin kommenteista. Itse hän sanoo lähinnä huvittuvansa niistä.

- Ainakin se on herättänyt keskustelua. Se nauratti, kun joku oli kysynyt kommenteissa, että eiköolisi voinut käyttää uudempaa biisiä ja joku toinen vastasi, että eihän nämä landet tiedä mitään uudempia biisejä.

Kulkevat kumppareissa kesät talvet, rääkkäävät eläimiä ja pilaavat luonnon.

Jyri-Pekka Lemettinen

Mutta miksi nuoret farmarit ylipäänsä päättivät asettaa itsensä alttiiksi? Lemettisen mukaan kyse on niiden ennakkoluulojen haastamisesta, joita ihmisillä on maanviljelijöitä kohtaan.

- Porukka haluaa välillä tehdä jyrkän rajan kaupunkilaisiin ja maalaisiin, jotka kulkevat kumppareissa kesät talvet, rääkkäävät eläimiä ja pilaavat luonnon. Haluttiin sekoittaa pakkaa: sanoa että kaikissa ammattikunnissa on landespedejä ja että meilläkin on huumorintajua.

Ainakin osalle viesti on mennyt perille. Kantri-lehden nettisivuilla eräs kommentoija on todennut: "Varmasti vuoden 2013 eniten maataloutta / maaseutua edistävä ja tunnetuksi tekevä teos! Ansaitsisi jonkun palkinnon vaikkapa MMM:ltä tai edes MTK:lta."

- Olen saanut selitellä ammatinvalintaani ja ei sitä varmaan kaikki ymmärrä, että maisteri lähtee peltoja muokkaamaan saappaat savessa. Mutta tämä on kutsumusammatti, johon kipinä syttyi jo juniorina, agronomiksi valmistunut Lemettinen sanoo.

Suosittelemme sinulle