Hyppää sisältöön

Tuulimylly-Ilmari vahtii nyt yksin Kotkan merialuetta

Kotkan Energia rakentaa parhaillaan kahden uuden tuulivoimalan perustuksia Mussalon sataman läheisyydessä. Tuulimyllypariskunnan Ilmarin ja Ilonan yhteiselo on loppunut, kun Ilona on purettu uusien tuulivoimaloiden tieltä.

Kuva: YLE / Jani Aarnio

Kotkan Mussaloon kohoaa pian kaksi uutta tuulivoimalaa. Kotkan Energia rakentaa parhaillaan uusien tuulimyllyjen perustuksia.

Vuonna 1999 pystytettyjen, Ilmariksi ja Ilonaksi nimettyjen, tuulivoimaloiden yhteinen tarina on päättynyt, kun Ilona-mylly on purettu uusien voimaloiden tieltä.

Sekä Ilmari että Ilona on tarkoitus ottaa paikallisten oppilaitosten tuulivoima-asentajakoulutuksen opetuskäyttöön. Neuvottelut vanhojen tuulimyllyjen mahdollisesta uudesta roolista ovat käynnissä.

- Olisi kiva, jos tuulivoimala olisi lähellä opetustiloja, jolloin se palvelisi paremmin opetusympäristönä. Tuulivoimaluvitus näyttelee kuitenkin isoa roolia siinä, että onko tätä mahdollista toteuttaa, Kotkan Energian toimitusjohtaja Vesa Pirtilä sanoo.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ilmari jää yksinäisenä vahtimaan merialuetta.

Vesa Pirtilä

Saksasta tilattujen uusien voimaloiden on määrä aloittaa sähköntuotanto joulukuussa. Energiayhtiö ei ole vielä päättänyt, saavatko myös uudet voimalat omat nimet.

- Tätä asiaa ei ole vielä pohdittu. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ilmari jää sinne yksinäisenä vahtimaan merialuetta, Pirtilä sanoo.

Uudet voimalat ovat isompia ja tehokkaampia

Kotkan Energia on tilannut uudet 2,4 megawatin tuulimyllyt Mussalon tuulivoimapuistoon saksalaiselta Enercon-yritykseltä. Voimalat ovat lähes 100 metriä korkeat, kun entiset myllyt ovat 60-metrisiä. Myös siipien pituus on uusissa voimaloissa lähes kaksinkertainen Ilmarin siipiin verrattuna.

- Uudet myllyt ovat teholtaan vähän reilut kaksi kertaa vanhoja isompia, mutta niiden energiantuotanto nelinkertainen, Vesa Pirtilä sanoo.

Uudet myllyt ovat teholtaan vähän reilut kaksi kertaa vanhoja isompia, mutta niiden energiantuotanto nelinkertainen.

Vesa Pirtilä

Uusien tuulivoimaloiden kustannukset nousevat lähes 9 miljoonaan euroon, kun lupien ja konsulttiselvityksien kustannukset ynnätään yhteen. Kotkan Energian toimitusjohtaja laskee, että uusien voimaloiden pystyttäminen silti kannattaa, koska ne pääsevät syöttötariffin piiriin.

- Jos tällä hetkellä sähkön markkinahinta on noin 35 euron kieppeillä, niin ensimmäisinä vuosina uusille voimaloille saadaan takuuhintaa 103 euroa megawattitunnilta eli kolminkertainen summa markkinahintaan nähden. Ilona ja Ilmari ovat joutuneet tulemaan toimeen pelkällä markkinahinnalla, Vesa Pirtilä kertoo.

Vanhojen myllyjen kunnossapito on myös tullut sen verran kalliiksi, ettei niiden pyörittäminen ole energiayhtiön näkökulmasta enää kannattavaa.

Suosittelemme sinulle