Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Kirkko haluaa virsiä monikulttuurisuudesta

Virsikirjoihin valmistellaan lisävihkoja, joita päästään laulamaan arviolta vuonna 2016. Virsien valmistelijat haluavat mukaan uusia aiheita etenkin monikulttuurisuudesta.

Kanttori Jenni Urponen ja muusikko Pekka Nyman pohtivat aamu-tv:ssä, millaisia uudet virret voisivat olla.
Marika Honkatukia
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailma muuttuu, ja perinteisten arvojen kirkko haluaa muuttua mukana. Kirkossa soivat sävelet ovat jääneet ajan kulusta jälkeen, sillä virsikirjan edellinen päivitys on vuodelta 1986.

- Kirkolliskokouksesta tuli aloite, että voisimme lähteä hakemaan uusia teemoja vanhojen virsien rinnalle. Yksi tärkeä uusi teema on monikulttuurisuus, Maskun kanttori Jenni Urponen sanoi Ylen aamu-tv:ssä torstaina.

Urponen valmistelee uusia virsiä yhdessä muusikko Pekka Nymanin kanssa. Myös Nyman pyrkii hakemaan kansainvälisiä säveliä uusiin virsiin.

- Virsikirja on melodisesti hyvinkin rikas, mutta mielestäni se kaipaa lisää säveliä, jotka tunnetaan eri puolella maailmaa.

Perinteiden rinnalle

Varsinaisesta virsikirjan uudistamisesta ei ole kysymys, vaan valmisteilla on lisäosa, joka ilmestyy vihkosena virren 632 väliin. Mitään valintoja uusista virsistä ei ole vielä tehty.

Vaikka virsikirjan uudistaminen on tiedossa jossain vaiheessa tulevaisuudessa, eivät uusien virsien valmistelijat pysty sanomaan, tulevatko uudet virret mukaan päivitettyyn virsikirjaan. Arkuus muuttaa perinteisiä virsiä ei tule uusien virsien luojien mukaan olemaan ongelma.

- Emme ole uudistamassa, vaan täydentämässä olemassa olevaa virsikirjaa. Monet ihmisten lempivirret on vuoden 1986 päivityksessä lisättyjä. Katsotaan, millaisia lempivirsiä näistä voisi tulevaisuudessa syntyä, Urponen sanoo.

Ehdota itse uutta virttä 

Suosittelemme sinulle