Hyppää sisältöön

Hajuttomuussuoja turvaa orvolta vaikuttavaa rusakkoa

Eläinsuojeluvalvojat saavat kesällä kymmenittäin huolestuneita soittoja. Pupujen tai oravien poikasia on mahdollisesti vahingoittunut ja ne halutaan hoitoon. Useimmiten huoli on tarpeeton ja auttamisesta on vain haittaa.

Rusakko pihapiirissä Mikkelissä Kuva: Tauno Säntti / Yle

Kesä on aikaa, jolloin moni eläinten ystävä huolestuu orvoilta vaikuttavista luonnonvaraisista eläimistä.

Useimmiten eläimillä ei ole mitään hätää, vaan niiden emo on vain ruuanhakumatkalla. Silloin on parasta, että poikaset jätetään rauhaan, toteaa eläinsuojeluvalvoja Tiia Karvanen Tampereelta.

- Esimerkiksi linnut voivat viipyä ruuanhaussa useita tunteja. Avuntarpeen selvittämiseksi poikasen tilannetta pitää seurata pitkään, sillä sen vanhemmat saattavat olla lähistöllä.

Eläinsuojelulaki velvoittaa auttamaan

Tilanne on ristiriitainen, koska eläintensuojelulaki velvoittaa auttamaan hätään joutuneita luonnonvaraisia eläimiä. Tiia Karvasen mukaan on olemassa selviä merkkejä, kun apu on tarpeen.

- Jos eläin vuotaa vertaa tai se on selvästi vahingoittunut, sitä on autettava. Tällöinkin on parasta ottaa yhteyttä eläinsuojeluvalvojiin tai -neuvojiin asiantuntevan hoidon varmistamiseksi.

Karvasen mukaan eniten yhteydenottoja tulee oravien, siilien ja rusakoiden vuoksi. Varsinkin oravien ja siilien orvoiksi jääneitä poikasia voidaan pelastaa, jänisten kohdalla tilanne on toinen.

Hajuttomuus suojaa rusakkoa

Rusakoilla on tapana jättää poikasiaan avoimille nurmikentille ja jopa rakennusten läheisyyteen. Usein lapset pyrkivät tällöin ottamaan niitä hoitoonsa. Puput pitäisi kuitenkin jättää ehdottomasti rauhaan.

- Rusakoiden poikasilla on hajuttomuussuoja. Kun niissä ei ole mitään hajua, ne ovat petolinnuilta turvassa. Tilanne muuttuu jos ne joutuvat ihmisten kanssa tekemisiin - myös emo voi ne tällöin hylätä, Karvanen kertoo.

Oravien ja siilien orvoiksi jääneet poikaset voidaan useimmiten pelastaa.  Useimmiten hoito on nesteytystä, Suomessa ei kipsejä luonnonvaraisille eläimille laiteta.  Tiia Karvonen haluaa myös muistuttaa, ettei luonnonvaraisia eläimiä saa ottaa lemmikiksi.

- Joskus kuulee, että perheen pienimmät haluavat ottaa vaikkapa supikoiran lemmikiksi. Tämä on kuitenkin Suomessa kielletty. Jos haluaa auttaa luonnonvaraisia eläimiä ja seurata niiden elämä kotipihalla, voi rakentaa esimerkiksi linnuille pönttöjä ja siileille pesiä.

Suosittelemme sinulle