Hyppää sisältöön

Suppailu tarjoaa rennon ja tehokkaan kesäkyydin vesillä

Oulun torinrantaan on tänä kesänä rantautunut monien katseet kiinnittänyt näky: joukko nuoria aikuisia melomassa seisten jättimäisellä surffilaudalla. Kiikelin siltaa alittaessa kyykistytään vähän, mutta matkaa jatketaan selkä suorassa, varmoin ottein.

Kuva: Sara Ilonen / Yle

Suomeen on rantautunut uusi urheilulaji, SUP eli tuttavallisemmin suppailu, joka tulee sanoista stand up paddle boarding.

Lajin olemus avautuu vasta, kun pääsee itse hyppäämään kolmimetriselle laudalle ja suunnistamaan kohti aavaa ulappaa.

- Lähimmäs mielikuvaa pääsee, kun ajattelee seisten kanootilla melomista. SUP-lauta on kuitenkin niin leveä ja vakaa, että sillä voi seistä eikä tarvitse istua, selvittää SUP-välinevuokraamossa työskentelevä Harri Rautava.

Rautava suosittelee lajia kaikenikäisille ja -kuntoisille, sillä suppailu on rauhallista, mutta tehokasta.

- Suppailu käy kuntoilusta ja sen kyllä huomaa viimeistään seuraavana päivänä, kun koko kropassa tuntee tehneensä jotain, Rautava nauraa.

Aloittaminen vaatii oikean asenteen

Suppailuvarusteisiin kuuluvat lauta ja mela. Vaatteet voi valita oman mielensä mukaan, kunhan ne ovat mukavat päällä. Kun varusteasiat ovat kunnossa, mukaan otetaan reipas asenne ja suunnataan vesille.

Aloittelijan on helpointa lähteä ensimmäiselle suppailukokeilulleen polvillaan. Lauta pysyy vakaana painopisteen ollessa matalalla. Liikkeelle lähdetään rauhallisin vedoin meloen, kunhan tasapaino on löytynyt.

- Vaikka aloittelijaa voi pelottaa veteen putoaminen, on laudalta tipahtaminen harvinaista, Rautava kertoo.

Suisto uusin silmin

Suppailu käy kuntoilusta, ja sen kyllä huomaa viimeistään seuraavana päivänä, kun koko kropassa tuntee tehneensä jotain.

Harri Rautava

Leveä ja tukeva lauta yllättää ensikertalaisen. Tukeva lauta ei juuri keiku ja hommaan pääsee nopeasti jyvälle. Hetken polvillaan harjoittelun jälkeen voi jo nousta seisomaan leveähköön haara-asentoon.

Viimeistään hetken totuttelun jälkeen melominen alkaa tuntua mukavalta. Laineet liplattavat ja aurinko lämmittää ihoa.

Aloitteleva suppailija voi lähteä vaikka kiertämään Oulun Pikisaarta. Rautavan mukaan aloittelija kiertää Pikisaaren runsaassa tunnissa.

- Suppailu on mahtava keino ja harrastus kokea Oulun suistoalue aivan uusin silmin. Laudalla etenee rauhallista tahtia ja maisemat ovat uskomattomia, Rautava pohtii harrastustaan.

Sara Ilonen / Yle Oulu

Suosittelemme sinulle