Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Der Spiegel: Yhdysvallat vakoili myös EU:ta

Saksalaisen Der Spiegel -lehden tietojen mukaan EU-toimistoihin Brysselissä ja Yhdysvalloissa oli asennettu kuuntelulaitteita. Myös toimistojen tietoverkkoon oli tunkeuduttu, jotta Yhdysvaltain kansallinen turvallisuusviranomainen pääsi käsiksi sähköposteihin ja asiakirjoihin.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Saksalaisen Der Spiegel -lehden mukaan Euroopan unioni oli yksi Yhdysvaltain vakoiluohjelman kohteista. Tiedot perustuvat tietovuotaja Edward Snowdenin lehdelle antamiin dokumentteihin.

Snowdenin lehdelle antamassa "erittäin salaiseksi" luokitellussa asiakirjassa vuodelta 2010 kerrotaan Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusvirasto NSA:n vakoilleen EU:n diplomaattista edustustoa Washingtonissa. Rakennukseen oli asennettu kuuntelulaitteita ja toimiston tietoverkkoon oli tunkeuduttu, jotta NSA pääsi seuraamaan sähköposteja ja lukemaan edustuston asiakirjoja.

Lehden mukaan myös EU:n edustusto YK:ssa oli samanlaisen valvonnan kohteena.

EU-parlamentin puhemies Martin Schulz kommentoi Der Spiegelille, että mikäli vakoilu pitää paikkansa, on kyseessä "suuri skandaali". Schulz sanoi kuitenkin haluavansa asiasta lisää tietoa.

Blogi: Euroopan maat yhteistyössä USA:n kanssa

Yksityisyyden ja yksilön oikeuksien puolesta taisteleva Simon Davies väittää Privacy Surgeon -blogissaan, että Yhdysvaltojen ja Euroopan välinen yhteistyö tiedustelutietojen hankinnassa on paljon luultua monimutkaisempaa. Hän kirjoittaa blogissaan, että seitsemän Euroopan maata on auttanut Yhdysvaltojen kansallista turvallisuuspalvelua tietourkinnassa. Nämä maat ovat blogin mukaan Iso-Britannia, Tanska, Hollanti, Ranska, Saksa, Espanja ja Italia.

Hän myös väittää, että suomalaiset ovat välittäneet "luokan neljä" tietoja Santahaminasta. Myös Ruotsin väitetään välittäneen tietojaan aina kylmän sodan päättymisen jälkeen. Valtioiden luotettavuus on luokiteltu numeroin, joissa luokka yksi on luotettavin. Asiasta uutisoi myös brittilehti The Guardian, mutta se veti myöhemmin artikkelin pois nettisivuiltaan.

Suosittelemme sinulle