Hyppää sisältöön

Homeesta eroon lattian tuuletuksella

Pellon yläkoulu on tyypillinen suomalainen koulurakennus: sen sisäilmassa on ollut vuosia ongelmia. Nyt lattiasta nousevaa kosteutta pyritään torjumaan rakentamalla maanvaraisen laatan päälle tuulettuva rakenne.

Ari Riston kädessä Platon-järjestelmän rei'itetty jalkalista. Kuva: Yle / Tapio Nykänen
Tapio Nykänen

Suomen koulurakennuksista on muodostunut niiden käyttäjille ja omistajille merkittävä ongelma. Varovaisempienkin arvioiden mukaan joka kuudes koulu- tai päiväkotirakennus kärsii jonkinasteisista sisäilmaongelmista.

Pellon vuonna 1964 valmistunut yläkoulu on valitettavan tyypillinen homekoulu, jossa ongelmat ovat olleet sitkeitä.  Ensimmäiset vakavammat sisäilmasta johtuvat oireet alkoivat ilmetä 1990-luvulla.

Koulu peruskorjattiin vuonna 1999, jolloin seinien rakenteista poistettiin 60-luvulla eristeeksi asennetut Tojax-levyt. Sementillä sidotut puukuitulevyt olivat kostuneet, ja niiden ajateltiin olevan oireiden lähde.

Uusia oireita

Aluksi vaikutti siltä, että levyjen poisto ratkaisi ongelman. Noin neljä vuotta sitten oireilua alkoi kuitenkin jälleen esiintyä. Luokkahuoneissa tehtiin useita mittauksia ja ilmanvaihtoa tehostettiin.

Ilmasta ei enää löytynyt itiöitä, mutta seinän ja lattian rajassa havaittiin homekasvustoa. Herkimmät tiloissa työskentelevät oirehtivat edelleen.

Kunnassa arvioitiin, että maanvaraisen laatan alle oli saattanut jäädä maa-ainesta, joka ylläpiti mikrobikasvustoa. Tavalla tai toisella kosteus ja mikrobit pääsivät laatasta läpi.

Ongelmaan pohdittiin useita ratkaisuja, ja esillä oli myös koulurakennuksen purku ja uuden rakentaminen. Tämä olisi kuitenkin vaatinut noin 3,5 miljoonan euron investoinnin, mikä on pohjoisen pienelle kunnalle paljon.

Ratkaisuksi lattian tuuletus

Lopulta yläkoulun neljään luokkaan päädyttiin tekemään perusteellinen lattiaremontti. Muovimatto poistettiin, ja maanvaraisen laatan päälle asennettiin uudenlainen tuulettuva lattiarakenne.

Platon-nimellä kulkeva ratkaisu on periaatteessa yksinkertainen. Laatan ja lattiapinnan väliin asennetaan muovilevy, jonka alla ilma pääsee kiertämään. Laatan läpi mahdollisesti nouseva kosteus ja mikrobit tuulettuvat ilman mukana ulos.

- Tämän lattialistan kautta korvausilma sinne lattian alapuolelle menee. Sitten se kuljetetaan lattian alta ja poistetaan ulos, kuvaa Pellon kunnaninsinööri Ari Risto.

Lattiaremontin kustannukset ovat noin 70 000 euroa. Vastaavista rakenteista on kokemusta jo monesta kohteesta:

- Yritys, joka tämän meille urakoi, on asentanut samanlaisen lattian yli 50 kohteeseen Suomessa. Kokemukset, jotka meille ovat toteutuneista kohteista tulleet, ovat olleet oikein hyviä, Risto sanoo.

Vanha hirsirakennus toimii edelleen

Lattiaremontin yhteydessä koulun ruokalasta on purettu kattorakennetta, jossa on havaittu asbestia. Samalla on vaihdettu ikkunat vanhaan hirsiseen koulurakennukseen. Rossipohjainen vanha rakennus on täysin käyttökelpoinen, vaikka lämmityskustannukset ovatkin rakennuksia korkeammat.

- Kyllä hirsirakennuksessa ilma on useasti parempi kuin muissa rakennuksissa, Risto sanoo.

- Kyllä siinä ainakin muutaman vuoden ajan opetusta järjestetään, ja ehkä myöhemmin, jos Turtolasta ja Lankojärveltä loppuu koulu jossain vaiheessa oppilaiden vähentymisen vuoksi.

Suosittelemme sinulle