Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Meritaimenia ennätysmäärä Vantaanjoessa - luonnonsuojelijat vaativat lisää pyyntirajoituksia

Luonnonsuojelijat haluavat myös rajoitusten ulkopuolella olevat meritaimenvesistöt suojelun piiriin.

Meritaimen
Meritaimen kuuluu uhanalaisten kalalajien joukkoon. Kuva: Kati Siponmaa / Yle
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Äärimmäisen uhanalaiseksi luokitellun meritaimenen kanta jatkaa elpymistään Vantaanjoella. Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piirin ja Virtavesien hoitoyhdistyksen mukaan viime vuonna Vantaanjoen vesistöön nousi meritaimenia todennäköisesti eniten koko tunnetun ja raportoidun historian aikana.

- Tällä hetkellä Vantaanjoki on Suomenlahden parhaita meritaimenjokia, kertoo Virtavesien hoitoyhdistyksen Vantaanjoki-vastaava Kari Stenholm.

Meritaimenia havaittiin runsaasti joen alapäässä Vanhankaupunginkoskella ja kutuhavaintoja tehtiin eri puolilla Vantaanjoen sivujoissa ja -puroissa. Ylimmillään meritaimenen kutuhavointoja tehtiin Riihimäen Käräjäkoskella, joka sijaitsee lähes sadan kilometrin päässä Suomenlahdesta.

Elpymistä on auttanut Vantaanjoen pitkäaikainen kunnostus ja vähentyneet jätevesipäästöt. Ongelmia on kuitenkin edelleen paljon.

- Kova verkkokalastus Vantaanjoen suun edustalla, Vantaanjoen suun voimalaitoksen kalatie ei toimi, kalastusvalvonta on huonoa, maa- ja metsätalouden päästöt kuormittavat jokea, Stenholm listaa.

"Luonnonkalat kuolevat käsiin"

Luonnonsuojelijat vaativatkin nyt lisärajoituksia meritaimenen pyyntiin.

- Meritaimenen pitäisi päästä mereltä jokeen. Nyt niitä jää paljon verkkoihin silloin kun ne alkaisivat syksyllä nousta. Itse Vantaanjoessa onkin jo aika hyvät rajoitukset mutta nekin pitäisi vielä saada aukottomaksi ja meritaimenta pitäisi suojella muuallakin Suomen vesialueilla, perustelee Uudenmaan luonnonsuojelupiirin luonnonsuojeluasiantuntija Tapani Veistola.

Suomen luonnonsuojeluliiton Uudenmaan piiri ja Virtavesien hoitoyhdistys ovat laatineet ehdotuksen, jonka mukaan Uudenmaan ja Kaakkois-Suomen Ely-keskusten valtion vesille määräämät pyyntirajoitukset tulisi ottaa käyttöön myös kaikilla yksityisvesillä.

Pyyntiä tuli yhdistysten mukaan rajoittaa myös Saaristomeren ja Pohjanlahden valtion yleisillä vesialueilla ja kaikissa meriyhteyksissä olevissa virtavesissä.

- Luonnonkannat kuolevat käsiin, jos niiden suojelua ei paranneta, Veistola huomauttaa.

Ehdotus on lähetetty maa- ja metsäministeriölle, Uudenmaan kunnille ja kalastusalueille. Myös valtakunnallinen lohityöryhmä pohtii meritaimenen tilannetta. Veistolan mukaan työryhmä tekee esityksen suojelulinjauksista todennäköisesti syksyllä.

Suosittelemme sinulle