Hyppää sisältöön

Suomalaiset pesevät vaatteita liian usein

Suomalaisten vaatteet pyörivät pesukoneessa liian usein ja liiassa pesuaineessa. Myös pesulämpötilat ovat hakusessa. Pesty vaate ei välttämättä ole puhdas, jos pesulämpötila on ollut liian alhainen. Vaatefirmojen pesulämpötilasuositukset voivat johtaa harhaan.

Kuva: Yle

Vaatetusalan ja kodinhoidon ammattilaiset ovat sitä mieltä, että suomalaiset pesevät liian usein vaatteitaan.

- Nykyään ollaan kovin innokkaita laittamaan kaikki vaatteet sekaisin samaan lämpötilaan. Perään laitetaan paljon pesu- ja huuhteluainetta, sanoo vaatetusalan asiantuntija Lassi Järvelä.

Tuntuu, että ihmiset ovat vieraantuneet eri materiaaleista. Ennen vaatteita pestiin käsiin ja ihmisillä oli näppituntuma siitä miten vaatteita kannattaa pestä.

Lassi Järvelä, vaatetusalan ammattilainen.

Järvelä uskoo erilaisten tuotteiden markkinoinnin vaikuttavan pesutottumuksiin. Esimerkiksi huuhteluaine on hyvin harvassa pesussa tarpeellinen ja kuluttaa vaatetta. Huuhteluaine vie vaatteesta esimerkiksi elastisuutta.

- Pesuaineita käytetään keskimäärin aivan liikaa. Myös pesulämpötilat vaikuttavat oleellisesti vaatteen kestävyyteen. Kun pestään puuvillaa ja polyesteria alle kuudessakymmenessä asteessa millä tahansa pesuaineella, niin on mahdotonta, että vaate syväpuhdistuisi, Järvelä kertoo.

Kun vaate jää likaiseksi, se myös kuluu nopeammin. Alhaisia lämpötiloja perustellaan energiansäästöllä ja ekologisuudella.

- Uuden vaatteen valmistaminen kuluttaa ympäristöä paljon enemmän kuin vaatteiden peseminen korkeammissa lämpötiloissa. Tuntuu, että ihmiset ovat vieraantuneet eri materiaaleista. Ennen vaatteita pestiin käsin ja ihmisillä oli näppituntuma miten vaatteita kannattaa pestä, Järvelä jatkaa.

Korkeampi lämpötila ehkäisee värien leviämistä

Valmistajien vaatteisiin merkitsemien pesulappujen pesulämpötilat voivat joskus olla alakanttiin. Suositukset tulevat usein kangasvalmistajalta ja vaatevalmistajat eivät tee vaatteen valmistumisen jälkeen enää uusia. Vaatteiden pesuohjeita kannattaa kuluttajansuojalain takia noudattaa.

- Vaatteita pestään paljon ja valmistajat laittavat hellävaraisemman pesulämpötilan vähentääkseen reklamaatioita. Kuitenkin esimerkiksi puuvillaa voi ja kannattaakin omalla vastuulla pestä korkeammissa lämpötiloissa, kertoo Päivi Jukkara Etelä-Karjalan Martoista.

Jos vaate on kärsinyt pesussa voi kuluttajansuojalautakunta kuitenkin arvioida tuotteen oikean pesulämpötilan reklamaatiotilanteessa.

Eräs firma vastasi, että tuotteessa on 40 asteen lämpötilasuositus koska 30 asteen laput olivat loppuneet

Kaisa Virtanen, vaatetusalan ammattilainen.

Jukkaralle kangasmateriaalit ovat tuttuja ja hän peseekin vaatteita korkeammissa lämpötiloissa. Puuvillatrikoiset raitapaidat kannattaisi Jukkaran mukaan pestä kuudessakymmenessä asteessa. Korkeampi lämpötila ehkäisee värien leviämistä ja poistaa mikrobit.

- Kyllä vaatetta pitää joskus kovemmassakin lämpötilassa pestä. Vaatteeseen jää tiskirätin haju, jos lika ei lähde kunnolla pois, Jukkara sanoo.

"30 asteen laput ovat loppu"

Kuluttajatutkimuskeskus tutki muutama vuosi sitten eri liikkeiden ja merkkien vaatteita ja valtaosassa oli liian alhaiset lämpötilamerkinnät.

- Puuvillavaatteisiin oli annettu 30-40 asteen pesusuosituksia. Hiki ja ja rasva eivät lähde siinä lämpötilassa irti, sanoo vaatetusalan ammattilainen Kaisa Virtanen. 

Syitä liian alhaisille lämpötilamerkinnöille on monia. Lassi Järvelä arvioi, että muuten vuosia kestävään paitaan laitetaan alhainen lämpötilasuositus, että se kuluisi nopeammin.

Kaisa Virtanen teki lämpötiloista vuosia sitten kyselykierroksen eri vaatefirmoille

- Kyselin perusteluja pesulämpötilamerkinnöille. Eräs firma vastasi, että tuotteessa on 40 asteen lämpötilasuositus koska 30 asteen laput olivat loppuneet, muistelee Virtanen.

Suosittelemme sinulle