Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Vapaavuori: Kaivosteollisuus on Itä-Suomen suurin toivo

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori uskoo, että Itä-ja Pohjois-Suomen kaivosalan työpaikkojen määrän voisi jopa kolminkertaistaa nykyisestä kaivosteollisuuden avulla. Mikkelin Päämajan kesäsymposiumiin osallistunut Vapaavuori pitää kaivosteollisuuteen panostamista nyt oikeana ratkaisuna Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Jan Vapaavuori, Päämajasymposium 2013
Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Riina Kasurinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaisen työn ja koko Euroopankin kurjaa talouden tilaa pohdittiin tänään Päämajan kesäsymposiumissa arvovaltaisella joukolla yhdessä Suomen pahimmista työttömyyden alueista. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vastasi symposiumin paneelikeskustelun aiheeseen Mistä lisää työtä Suomeen, itäsuomalaisittain hyvin konkreettisesti: panostamalla kaivosteollisuuteen alan Itä- ja Pohjois-Suomen työpaikkojen määrän voisi jopa triplata.

- Meillä on useita tuhansia työpaikkoja tällä hetkellä käynnissä olevissa 52 kaivoksessa ympäri Suomea. Sitten on suunnitelmia 10-15 uuden kaivoksen avaamisesta, joista osa on hyvin isoja. Jos ne kaikki toteutuisivat, puhutaan jopa 5000-6000 työpaikan syntymisestä, Vapaavuori sanoo.

Talvivaaran varjo pimentää kaivosalaa

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan kaivosteollisuudella on jo nyt myönteisiä vaikutuksia Itä- ja Pohjois-Suomen työllisyyteen. Kaivosbuumia kuitenkin hillitsee symposiuminkin keskusteluissa esiin noussut Talvivaara.

Puhutaan jopa 5000-6000 työpaikan syntymisestä.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori

- Tämä olitietysti hirveän kiva kuulla näin ja olen idealisti ja uskon, että se voisi olla tottakin, mutta tuo Talvivaara kummittelee siinä aika tavalla kuitenkin. Se on antanut sellaisen huonon fiiliksen tähän,  se on vienyt tavallisen tallaajan uskon siihen, että miten tässä tulee käymään, kommentoi keskustelua  kuuntelemassa ollut Mikkelin kesäasukas Merja Komonen Espoosta.

Valtio on edistänyt kaivostoimintaa muun muassa lisäämällä koulutusta, rakentamalla teitä ja rautateitä ja rahoittamalla alan tutkimusta. Vapaavuori uskoo, että kaivosteollisuuden mahdollisuudet kannattaa hyödyntää ympäristöuhista huolimatta.

- Suomessa on 52 kaivosta, joissa yhdessä on ollut merkittäviä ongelmia ja olisi todella surullista jos se langettaisi varjonsa ympäristöasiansa vastuullisesti hoitavien tai tulevien hankkeiden päälle. Mutta tottakai tämmönen keskustelu aina jättää jälkensä. Tulevat hankkeet hoidetaan ympäristöllisesti varmaan aiempaa turvallisemmin ja paremmin.

Suosittelemme