Hyppää sisältöön

"Elvis on kuningas eikä tule toista samanlaista"

Elvis-fanit kerääntyvät lauantaina Poriin juhlimaan kuningasta. Yhden kiinteistöllisen verran Elvis-fanituotteita omistava ulvilalainen Jorma Koskela ylistää laulajaa ainutlaatuisen hienoksi persoonaksi.

Kuva: Rami Koivula / Yle
Rami Koivula,
Karri Laihonen

Elvis Presleyn fanit kerääntyvät lauantaina Poriin muistelemaan "kuningasta". Kesäkokoontumiseen ympäri Suomen saapuvat Elvis-diggarit aloittavat juhlat puolen päivän aikaan hotelli Vaakunassa. Yksi vuosittaisten kokoontumisten vakiokasvoista on ulvilalainen Jorma Koskela.

- Elvis-tapaamisissa vallitsee todella hieno henki. Tervehdys taitaa olla ainoa asia keskusteluissa, mikä ei liity Elvikseen. Kaikki puheet pyörivät Elviksen ympärillä, Koskela sanoo.

Vannoutunut Elvis-fani on vuosikymmenien ajan kerännyt laulajatähteen liittyviä fanituotteita. Mies on pedantti sen suhteen, että kaikki fanituotteet ovat virallisia eli niistä löytyy Elviksen perikunnan lisenssimerkki. Elvis-kokoontumisissa tavara vaihtaa omistajaa ja myös Koskela käy kauppaa fanituotteista.

- En ole siellä ainoa myyjä, siellä on myyjiä liki kymmenkunta. Tapahtumasta voi ostaa kaikkea mahdollista Elvikseen liittyvää. Keräilijöille kokoontumiset ovat mahtava tilaisuus löytää sellaista, mitä muualta ei löydä.

Ainutlaatuinen esiintyjä

Rock and rollin kuninkaan yli sukupolvirajojen kantavaan suosioon on vaikea löytää tyhjentäviä selityksiä. Koskelan mielestä Elviksestä teki niin suuren miehen nöyryys ja avuliaisuus.

- Elvis oli niin fiksu kaveri, että löytyy varmaan aika vähän ihmisiä, jotka eivät Elviksestä pitäneet. Ei ole ollut samanlaista eikä tule koskaan olemaan toista samanlaista. Elvis on kuningas.

Oman osansa Elviksen tähtikulttiin tuovat toki laulajan ääni ja omaperäinen esiintyminen.

- Hän eläytyi joka esitykseen eri tavalla oli se sitten hitaampaa, nopeampaa, rokkia tai mitä vaan, Koskela selostaa.

Hänen mielestä monilla on turhan yksipuolinen kuva Elviksestä laulajana.

- Aina kun puhutaan Elviksestä, puhutaan rokista. Mutta sehän on hyvin pieni prosentti, mitä Elvis lauloi rokkia. Tuotannosta löytyy gospelia ja paljon muuta.

Osa Gracelandin pihasta kasvaa Ulvilassa

Rakkaimmaksi Elvis-tuotteekseen Koskela nimeää TCB-korut, joita Elvis jakoi yhteistyökumppaneilleen. Koskela osti koruja muutaman kappaleen Elvispyhätöstä Gracelandista.

- Elvis antoi näitä TCB-koruja miespuolisille ystävilleen. Omaiset eivät näitä koruja saaneet, Koskela kertoo.

Koskela otti kahdeksan vuotta sitten mukaansa Gracelandin piha-alueelta pienen tupsun nurmikkoa, joka kasvaa edelleen miehen ikkunalaudalla.

- Leikkaan sitä parin viikon välein, kun se kasvaa aika korkeaksi.

Suosittelemme sinulle