Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Suomessa on varauduttu koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen

Viranomaiset ovat valmiudessa, koska virus voi muuntua herkemmin ihmisestä toiseen leviäväksi. Suomessa ei ole todettu yhtään tartuntaa, mutta Lähi-idässä uusia tapauksia löydetään tasaiseen tahtiin.

koronavirus mikroskoopissa
Koronavirus mikroskooppikuvassa. Kuva: EPA / CDC
Jessikka Aro
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomessa on varauduttu koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on epidemian varalta valmiudessa, ja sillä on valmiina testit, joilla vakavia hengitystieinfektioita aiheuttava sairaus voidaan testata potilaista, kertoo THL:n erikoistutkija Pamela Österlund.

Maailman terveysjärjestön WHO:n kerrottiin perjantaina varautuvan koronaviruksen laajempaan leviämiseen. WHO perustaa asiantuntijakomitean, joka tutkii eri maiden koronavirustilannetta ja sitä, tarvitaanko uusia toimenpiteitä.

Toistaiseksi Suomessa ei ole todettu yhtään koronavirustapausta, eikä tällä hetkellä myöskään näytä siltä, että tiedossa olisi laajaa epidemiaa.

- Koronavirus on läheistä sukua sarsille, joka aiheutti laajan epidemian vuonna 2003. Virus voi muuntua herkemmin ihmisestä toiseen leviäväksi, ja siksi viranomaiset ovat varpaillaan koronaviruksen suhteen, Österlund sanoo.

Virukseen kuollut noin 40

Vakavimmillaan virus aiheuttaa vakavan keuhkoinfektion ja johtaa jopa kuolemaan. Koronaviruksen aiheuttamaan infektioon on Österlundin mukaan kuollut noin 40 ihmistä.

Euroopassa on todettu kesällä uusia koronavirustartuntoja. Italiassa sairastui kesän alussa kolme ihmistä, ja tapauksia on löydetty myös muun muassa Ranskasta, Isosta-Britanniasta ja Saksasta. Euroopassa on havaittu ihmisestä toiseen levinneitä tartuntoja. Koronavirus leviää pisaratartuntana.

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan ensimmäiset sairastumiset todettiin Saudi-Arabiassa viime vuoden keväänä.

Viruksen lähde ei ole tiedossa

Viruksen alkuperäistä lähdettä ei tiedetä. Todennäköisesti virus on alun perin tarttunut eläimestä ihmiseen, sanoo tutkimusprofessori Mika Salminen THL:stä.

Mika Salmisen mukaan uusi asiantuntijaryhmä perustetaan siksi, että Lähi-idässä koronavirusryppäitä on useita monessa eri maassa, ja uusia tapauksia ilmenee tasaiseen tahtiin.

- Uusia tapauksia ei tule kovin paljon. Mutta koska viruksen lähdettä ei ole löydetty, ei täysin ymmärretä, mistä tapauksia tulee. Tämän vuoksi WHO haluaa kuulla ja neuvoa asiantuntijoita, Salminen sanoo.

WHO:n mukaan maailmanlaajuista pandemiaa ei tällä hetkellä ole.

Suosittelemme sinulle