Hyppää sisältöön

Kittilässä juhlitaan vapaana virtaavaa Ounasjokea

Kittilässä juhlitaan vapaana virtaavaa Ounasjokea. Eduskunta hyväksyi 30 vuotta sitten erillislain joka suojaa Ounasjoen vesivoimarakentamiselta. Ounasjoen suojelupäätös oli vapaan Ounasjoen puolesta taistelleelle kansanliikkeelle suuri voitto.

Ounasjoki
Vapaana virtaavaa Ounasjokea juhlitaan Tepastossa. Kuva: Raimo Torikka/Yle
Raimo Torikka

30 vuotta sitten 7. kesäkuuta Ounasjoki-liikkeen ydinryhmä odotti eduskunnasta soittoa Kittilän Könkään kylässä Iivosen Taunon pihalla. Kaivattu soitto laukaisi jännityksen. Silloinen Ounasjoki-toimikunnan puheenjohtaja Tauno Iivonen kuuli eduskunnasta odotetun tuloksen.

Eduskunta oli äänestänyt suojelulain puolesta selvin numeroin. Puolesta oli äänestänyt 139 ja 45 vastaan. Ounasjoki-liikkeen veteraani Pentti Niva muistaa tuon hetken hyvin.

- Kyllähän ne muistot ovat ihan kuin olisivat vereksiä muistoja, kyllä se hyvä tunne oli. Mehän jännäsimme siinä Iivosen pihalla. Kyllähän meillä semmoinen vahva tunne oli, että meidän hyväksi se päätös tullee, elikkä Ounasjoki vapautuu tältä voimalaitosrakentamiselta.

Eduskunnasta oli soittanut itsekin Ounasjoen suojelun puolesta taistellut silloinen kansanedustaja Hannele Pokka, nykyinen ympäristöministeriön kansliapäällikkö.

- No sehän oli aivan mahtava tunnelma, koska lakihan oli itse asiassa ensimmäinen tätä laatua, että ylipäänsä kokonainen joki rauhotettiin, ettei siihen voimalaitoksia saa tulla.

Joki soutamalla vapaaksi

Taistelu Ounasjoen puolesta oli vaatinut lukuisia lähetystöjä eduskuntaan. Taistelun näkyvimmiksi tapahtumiksi nousivat kuitenkin Ounasjoen puolesta järjestetyt Ounasjokisoudut. Soudut toivat kaivattua julkisuutta ja yhdistivät suojelun puolesta taistelleet.

Ounasjoki-liikkeen veteraani Pentti Niva pitää silloista suojelupäätöstä oikeana.

- Tarkastelee sitä miltä kantilta tahansa niin se oli oikea. Silloin kun me kävimme sitä taistelua, viisi vuotta suunnilleen. Joka tilanteessa meillä korostui se, että tämä on tuleville sukupolville tehtävää työtä.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka uskoo, että nykyisin ei samanlaista taistelua Ounasjoen puolesta tarvitsi käydä.

- Ympäristöasiat ja luonnonarvot ovat ihan eri tavalla mainittu muun muassa vesilain mukaisissa rakentamislupaharkinnoissa. Sanoisin, että olis paljon korkeamman kynnyksen takana saada rakentamislupa kuin olis ollut 80-luvulla.

Hannele Pokka uskoo, että Ounasjoki-laki on myös seuraavan kolmikymmenvuotiskauden päästä voimassa.

Ounasjokilaki 30-vuotta juhla

Lauantaina 13. heinäkuuta Tepastossa järjestetään juhlat 30-vuotta täyttävän Ounasjokilain kunniaksi. Kaikille vapaassa päiväjuhlassa kuullaan Ounasjoen puolesta taistelleita kansanedustajia sekä Ounasjoki-liikkeen veteraaneja. Lisäksi tilaisuudessa katsotaan Yleisradion tekemä dokumentti ensimmäisestä Ounasjokisoudusta, joka soudettiin 1981.

Iltaohjelma alkaa noin klo 19 jälkeen ja jatkuu klo 20 ohjelmallisilla iltamilla ja latotansseilla aina yökahteen saakka. 

Suosittelemme sinulle