Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Martin juhlii etappivoittoa, Froomen johdolla tauolle

Irlannin Daniel Martin kiri voittoon pyöräilyn Ranskan ympäriajon yhdeksännellä etapilla. Chris Froome säilytti Touria johtavan keltaisen paidan päällään.

Daniel Martin kukisti loppusuoran kamppailussa Jakob Fuglsangin.
Daniel Martin kukisti loppusuoran kamppailussa Jakob Fuglsangin. Kuva: AFP / Lehtikuva
Anu Karttunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyreneillä ajettavalta etapilta Saint-Gironsista Bagneres-de-Bigorreen löytyi yksi kakkoskategorian ja neljä ykköskategorian nousua, jotka hajottivat pääjoukkoa entisestään. Oman osansa tekivät myös irtiotot, joita nähtiin etapin aikana lukuisia.

Viimeisessä nousussa La Hourquette d’Ancizanin huipulle Garmin-Sharp-tallin Daniel Martin ja Astanan Jakob Fuglsang irtautuivat johtavasta ryhmästä ja pystyivät repimään eron ennen laskuosuuden alkua 46 sekuntiin.

Martinia ja Fuglsangia seuraava joukko, jossa polkivat kaikki kisan ennakkosuosikit, heräsi liian myöhään takaa-ajoon ja kaksikko sai ratkoa etappivoiton rauhassa. Fulgsang johti aina viimeiseen 250 metriin asti, mutta ei pystynyt enää vastaamaan Martinin loppukiriin.

Voitto oli Martinille hänen uransa ensimmäinen etappivoitto Tourissa ja hänen tallilleen ensimmäinen tämän vuoden ympäriajossa. Edellisen kerran irlantilainen on voittanut Ranskan ympäriajon etapin vuonna 1992, jolloin Stephen Roche voitti 16. etapin.

Takaa-ajojoukon kanssa yhdessä maaliviivan ylittänyt Chris Froome jatkaa yhä Tourin kärjessä, mutta hän oli Sky-tallista ainoa, joka selvisi maaliin kärkijoukossa. Kahdeksannen etapin jälkeen toisena olleelle Richie Portelle toinen vuoristoetappi oli suorastaan katastrofaalinen, sillä hän kärjestä liki 18 minuuttia ja putosi 33:nneksi. Movistar-tallin Alejandro Valverde nousi kokonaiskisassa toiseksi.

Maanantaina Ranskan ympäriajossa on välipäivä. Tour jatkuu tiistaina Saint-Gildas-des-Bois'sta 197 kilometrin pituisella tasamaaetapilla.

Suosittelemme sinulle