Hyppää sisältöön

Tutkimus: Ilmaisen hiilen tarjoaminen Pohjois-Kiinan asukkaille pyyhkinyt vuosia eliniänodotteesta

Kiinan suunnitelmatalouden aikana lämmitykseen tarjottu hiili johti Pohjois-Kiinan merkittävän suureen saastemäärään. Hiilipolitiikka on maksanut 500 miljoonalle maan pohjoisosien asukkaille noin 2,5 miljardia menetettyä elinvuotta.

Työntekijä lajittelee lämmitykseen käytettäviä hiilibrikettejä tehtaalla.
Työntekijä lajitteli lämmitykseen käytettäviä hiilibrikettejä tehtaalla Qingdaon kaupungissa Itä-Kiinassa lokakuussa 2010. Kuva: Wu Hong / EPA
Hanne-Mari Tarvonen

Kiina antoi vuosikymmenten ajan hiiltä ilmaiseksi maan pohjoisosien asukkaille, jotta nämä voisivat lämmittää kotinsa. Kiinan hiilipolitiikka on pyyhkinyt yli viisi vuotta näiden alueiden asukkaiden eliniänodotteesta, maanantaina julkaistu tuore tutkimus osoittaa.

Kiinan hallinnon tapa tarjota ilmaista hiiltä koteihin ja työpaikoille Huai-joen pohjoispuolella alkoi ennen vuotta 1980 maan suunnitelmatalouden aikana, tutkimusta johtanut Massachusetts Institute of Technologyn MIT:n ympäristötalouden professori Michael Greenstone kertoi. Tämä tapa johti pohjoisen huomattavan suureen saastemäärään, joka oli jopa 55 prosenttia korkeampi kuin Etelä-Kiinassa ja pohjoisen asukkaiden eliniänodotteen laskuun 5,5 vuodella.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the National Academy of Sciences (siirryt toiseen palveluun) -tiedejulkaisussa.

Ennenaikaiset kuolemat alueella aiheutuvat lähes täysin sydän- ja hengitystiesairauksista.

Tutkijat keskittyivät TSP-hiukkasiin

Tutkijat perehtyivät tietyn saastetyypin TSP:n määrän lisääntymiseen. TSP:tä löytyy noesta ja savusta, ja sen määrä oli 55 prosenttia korkeampi Pohjois-Kiinassa kuin Etelä-Kiinassa tarkkailuajanjaksolla vuosien 1981 ja 2001 välillä. Ero oli noin 184 mikrogrammaa pienhiukkasia kuutiometriä kohden.

Tämän jälkeen tutkijat analysoivat kuolleisuustilastoja vuosien 1991 ja 2000 välillä Huai-joen pohjois- ja eteläpuolella. Tutkimustulokset osoittivat, että eliniänodote oli matalampi alueilla, jossa ihmiset olivat saaneet ilmaista hiiltä lämmitykseen.

- Voimme nyt sanoa syvemmällä varmuudella, että pitkäaikainen altistuminen saasteille, erityisesti pienhiukkasille, on vaikutuksia merkittävästi eliniänodotteeseen, Greenstone sanoi.

Tutkijat arvioivat, että Kiinan hiilipolitiikka on maksanut 500 miljoonalle maan pohjoisosien asukkaille noin 2,5 miljardia menetettyä elinvuotta.

- Kiinan hallinto tuskin suunnitteli tätä, vaan tämä oli tahaton seuraus poliitikasta, joka varmasti vaikutti järkevältä siihen aikaan.

Tutkijoiden mukaan tehtyä tutkimusanalyysia voi laajentaa myös muihin maihin osoittamaan, että pitkäaikainen altistuminen 100 mikrogrammalle pienhiukkasia per kuutiometri on yhteydessä alempaan eliniänodotteeseen.

Kiinan valtion viranomaiset ovat mitanneet yli 400 mikrogrammaa pienhiukkasia kuutiometriä kohden vuosina 1981-2001, tutkijat kertoivat. Esimerkiksi Yhdysvalloissa TSP-hiukkasia mitattiin noin 45 mikrogrammaa kuutiometriä kohden 90-luvun aikana.

Suosittelemme sinulle