Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Suomen suurin nokkospelto tuottaa superfoodia

Kainuussa Puolangalla viljellään ravinteikasta nokkosta 60 - 80 prosenttia Suomen tarpeista. Toiveissa on viedä ravinteikkaita nokkostuotteita myös ulkomaille. Yrittäjä Matti Veijola uskoo, että nokkonen päihittää ravintoarvoillaan mustikat ja muut lajikkeet mennen tullen, myös kosmetiikassa.

Nokkonen lähikuvassa.
Kuva: Mari Karjalainen / Yle
Mari Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen suurin nokkosviljelmä löytyy Puolangalta Kainuusta. Yrittäjä Matti Veijolan pellolla kasvaa nokkosta neljän hehtaarin alalla.

Suomessa nokkosen terveysvaikutuksia ei vielä tunneta laajalti. Monet tuotteet kelpaavat ennakkoluuloisille suomalaisille vasta kun terveysvaikutukset on huomioitu ulkomailla.

Kotimaan jälkeen suurin kiinnostus nokkosrouheelle ja -puristeille voi löytyä Aasiasta.

- Jos vertaa kaikkiin muihin kasveihin, nokkonen on ehdottomasti Suomen ravinteikkain kasvi. Japanilaiset syövät jotain merilevää. Eiväthän merilevät ole ravintoarvoiltaan nokkosen veroisia, Veijola toteaa.

- Itsekin ensin ajattelin nokkosesta muiden tavoin, että "akkain puhheita", naurahtaa Veijola.

Nokkosen tutkimukset edistyvät

Veijola on ainoa päätoimisesti nokkosta viljelevä suomalainen yrittäjä. Hän aloitti koeviljelyn jo kymmenisen vuotta sitten.

Veijolan mukaan pellot kattavat 60 - 80 prosenttia Suomen viljellystä nokkosesta. Veijola on itse kehitellyt viljelytekniikan nokkosen tuotantoa varten. Tällä hetkellä yrittäjää työllistää eniten tutkimustyön edistäminen.

Nokkosen uskotaan tukevan munuaisten ja maksan toimintaa. Suurimpana hyötynä nähdään se, että nokkosen biologiset yhdisteet puhdistavat elimistön ja laittavat sen toimimaan paremmin.

Tämänhetkisen tutkimuksen mukaan nokkosesta on hyötyä esimerkiksi vanhuksille, urheilijoille ja allergikoille. Nokkosen uskotaan lisäävän hapenottokykyä ja nopeuttavan palautumista.

Yrittäjä Matti Veijola tarkastelee nokkospeltoa.
Kuva: Mari Karjalainen / Yle

- Nokkosessa on erilaisia happoja, flavonoideja ja lehtivihreää. Ja jopa yli kaksikymmentä prosenttia proteiiniakin, minkä aminohappokoostumuskin on erittäin hyvä, Veijola kertoo nokkosen ominaisuuksista.

Isännältä itseltään on nokkosen avulla hävinnyt huuliherpes ja yöllinen suonenveto on loppunut lähes tyystin.

- On monia tapauksia, että rauta-arvot eivät nouse lääkkeillä. Nokkosen rauta on todella hyvin imeytyvää, joten pidempään nokkosta käyttämällä rauta-arvot ovat nousseet, Veijola kertoo kokemuksistaan.

Nokkonen ei ole ihmelääke

Yrittäjä korostaa, että nokkosen positiiviset tulokset perustuvat nokkosen aminohappoihin, jotka puhdistavat elimistöä.

Yrittäjä Matti Veijola ajaa nokkospuimuria.
Matti Veijola nokkospuimurin ohjaimissa. Kuva: Mari Karjalainen / Yle

- Ummetus helpottaa. Joillakin nokkonen voi laittaa tukkoon enemmän, mutta säännöllisellä käytöllä paranee. Hiki voi haista aluksi pahalle, kun kuona-aineet poistuvat.

Haittavaikutusten tutkimus on vielä kesken.

- Jotkut voivat olla allergisia tai yliherkkiä nokkosen raudalle. Sydämen vajaatoiminnasta kärsivät voivat reagoida voimakkaasti nokkosesta.

Nokkosta poskeen

Suomalaiset eivät vielä ole löytäneet unohduksiin jäänyttä nokkosta. Nokkonen koetaan viheliäisenä polttiaisena. Veijola on tiedostanut suomalaisten ennakkoluulot.

Nyt on jo turpeesta tehtyjä ihonhoitotuotteita. Jos pyyhkäisisi hipiään nokkosta?

Matti Veijola

- Kerran juttelin yhden versonkasvattajan kanssa. Hän kertoi, että oli tarjonnut nokkosenversoja Helsinkiin, mutta ketään ei kiinnostanut. Kun versot menivät kaupaksi Tukholmaan, niin Helsinkiinkin kelpasi.

Aluksi yrittäjä aikoo panostaa Suomen terveysmarkkinoihin. Tällä hetkellä suosituimmat tuotteet ovat nokkosrouhe ja -puristeet. Seuraavaksi Veijola aikoo lisätä uutteiden valmistusta.

Yrittäjällä on paljon ideoita, kuinka nokkosta voi jatkojalostaa.

- Minua kiinnostaisi kehittää yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa ihon kautta käytettäviä nokkostuotteita. Nyt on jo turpeesta tehtyjä ihonhoitotuotteita. Jos pyyhkäisisi hipiään nokkosta, suunnittelee Veijola.

Yrittäjä ei pelkää nokkosten poltetta ilman jatkojalostustakaan.

- Omat nokkoset ovat sen verran tuttuja, ettei ne edes polta, Veijola vitsailee.

Suosittelemme