Hyppää sisältöön

Teknos lupautuu Mätäjoen kunnostustöihin useaksi vuodeksi

Maaliyhtiö Teknos on lupautunut useaksi vuodeksi mukaan Mätäjoen liuotinpäästön vahinkojen korjaamiseen. Yhtiö osallistuu muun muassa Virtavesien hoitoyhdistyksen talkoisiin ja mätihankintoihin.

Kuva: Kimmo Mäntylä / Lehtikuva
Kaisu Lötjönen

Maaliyhtiö Teknos on luvannut olla mukana korjaamassa toukokuussa sattuneen liuotinpäästön vahinkoja.

Teknos on neuvotellut kesän aikana erilaisista toimenpiteistä muun muassa Ely- ja Ympäristökeskuksen sekä Helsingin perhokalastajien ja Virtavesien hoitoyhdistyksen kanssa. Yhdistyksen puheenjohtaja Esa Lehtinen on tyytyväinen neuvottelujen tulokseen.

- Teknos lupasi, että muutetaan golfkentän alin nousuestepato kalan kulkukelpoiseksi seuraavaan kutunousuun mennessä, eli elo-syyskuun aikana. Ollaan aika tyytyväisiä tähän lupaukseen, sanoo Lehtinen.

Teknos on jo Lehtisen mukaan käynnistänyt hankkeen tilaamalla mittaus- ja suunnittelupalvelut konsulteilta.

Yhteistyössä Mätäjoen korjaustöihin

Yhtiö on luvannut lisäksi osallistua Virtavesien hoitoyhdistyksen talkoisiin muun muassa antamalla soraa ja kivimateriaalia yhdistyksen käyttöön. Teknos osallistuu myös tulevien kotiutusistutusten mätihankintoihin.

- Teknos lupasi maksaa mäti-istutuksia ensi keväänä. Sovimme myös useista tutkimuksista ja selvityksistä, eli esimerkiksi pohjaeläin- ja vesinäytteiden ottamisesta edelleen, sanoo Lehtinen.

Pari viikkoa sitten pidetyssä Mätäjoen haitan ja vahinkojen kompensointikokouksessa useat tahot tekivät Lehtisen mukaan kiitettävän hyvin yhteistyötä.

- Kokouksessa oli hyvä henki. Teknos oli hyvin myötämielinen lähtemään yhteistyössä edelleen kunnostamaan vesistöä. Meille oli tärkeä tieto, että yhtiö lupautui kunnostustöihin mukaan useaksi vuodeksi.

- Hankkeen ensisijainen tavoite on luontaisen lisääntymisen käynnistäminen, ja se voisi käynnistyä vielä tänä syksynä. Olen aika toiveikas, että nousevia emokaloja on meressä ja ne lähtee nyt syksyllä nousemaan.

Helsingin Mätäjokeen valui toukokuussa 500-1000 litraan ympäristölle vaarallista liuotinta viereisestä tehtaasta. Liuotetta pumpattiin Teknoksen työntekijän virheen takia suoraan sadevesiviemäriin.

Suosittelemme sinulle