Hyppää sisältöön

Häräntappoase palautettiin rahtusen myöhässä - lainattu parikymmentä vuotta sitten

Porin kirjastoon palautettiin Anna-Leena Härkösen Häräntappoase-romaani parikymmentä vuotta myöhässä. Sivukirjastoa, josta nide lainattiin, ei enää ole olemassa.

Häräntappoase palautui kirjastoon 20 vuotta myöhässä
Kuva: Porin kaupunginkirjasto
Karri Laihonen

Porin kirjastoon palautettiin tänään Häräntappoase-romaani. Kirjan lainaajan luku-urakka oli ottanut aikansa, sillä nide lainattiin kaksikymmentä vuotta sitten.

Anna-Leena Härkösen jo klassikoksi kohonnut teos oli lainattu Uudenkoiviston sivukirjastosta, jota ei enää ole olemassa. Palautusautomaattikaan ei huoli kirjaa, koska tekniikka on lainaamisen jälkeen muuttunut. Kirja palautettiin Porissa kiertävään kirjastoautoon.

- Lainaamisen jälkeen ollaan siirrytty ATK-aikaan, joten lainaajan tietoja ei oikeastaan ole enää saatavilla. Arvostamme palauttajan rehellisyyttä, kun näinkin pitkän ajan jälkeen kirja palautettiin, kertoo lainauspalvelujohtaja Kaisa Inkeroinen Porin kirjastosta.

Inkeroisen mukaan kirjan palauttaminen vuosien jälkeen on hyvin harvinaista. Kyseinen Häräntappoase-kirja palautuu normaalisti kirjaston käyttöön.

- Teos on edelleen niin suosittu, että kaikkia kappaleita tarvitaan, Inkeroinen sanoo.

Viisi euroa on myöhästymissakon katto

Yhdestä myöhästyneestä lainauksesta peritään 10 sentin myöhästymismaksu päivältä. Tänään kirjastoon palautetun romaanin eräpäivä oli 29.12.1993 eli se oli myöhässä 7 133 päivää. Nykysanktion mukaan näin pitkä myöhästyminen kerryttäisi sakkoa 713,3 euroa. Käytännössä tällaista sakkoa ei kuitenkaan pääse muodostumaan.

- Periaatteessa näin iso summa tulisi. Mutta meillä on sellainen katto, että ainoastaan viiteen euroon saakka kertyy sakkoa, jotta kenellekään ei kerry näin hurjia summia, Inkeroinen sanoo.

Suosittelemme sinulle