Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kirkko ei tuomitse Päivi Räsäsen Raamattu-kommentteja

Kirkko- ja poliisiasioista vastaava sisäministeri Päivi Räsänen herätti kohun toteamalla kansanlähetyspäivillä pitämässään puheessa muun muassa, että Raamattu ajaa joissain tilanteissa lain ohitse. Turun piispa Kaarlo Kalliala arvioi, että Räsäsen puheesta on nostettu esille yksittäisiä asioita.

Kaarlo Kalliala
Kaarlo Kalliala Kuva: Yle
Antti Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtaja, sisäministeri ja luterilaisen kirkon sisällä toimivan Kansanlähetyksen aktiivi Päivi Räsänen herätti pienimuotoisen kohun kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä pitämällään puheella.

Räsänen totesi puheessaan muun muassa, että Raamattu ajaa eräissä tilanteissa lainsäädännön ohitse. Samoin ministeri arvosteli voimakkaasti nykyistä aborttilainsäädäntöä.

Ministeri Päivi Räsäsen kannanotot ovat viime vuosina tehneet ison loven evankelis-luterilaisen kirkon budjettiin lisäämällä kirkosta eroamista.

Voimakkaimman eropiikin aiheutti Räsäsen homoseksuaaleja koskenut kannanotto Ylen Ajankohtaisen kakkosen Homoillassa vuonna 2010.

Räsänen kiihdyttää kirkosta eroamista

Viime viikonloppuna pidetyn puheen tultua julkisuuteen keskiviikkona kirkosta eroaminen on taas lisääntynyt.

Kun normaalisti sydänkesällä kirkosta eroaa eroakirkosta.fi-palvelussa alle sata ihmistä vuorokaudessa, Räsäsen puhe sai eroamisen lisääntymään sadoilla ihmisillä. Yhteyden näkee eroakirkosta.fi-sivuston tilastosta, joka kertoo, että eroaminen lähti jyrkkään nousuun Räsäsen puheiden tultua julkisuuteen. 

Sivuston mukaan keskiviikkona kirkosta oli eronnut noin tuhat ihmistä. Tänä vuonna ei ole ollut aiemmin näin isoa eropiiikkiä.

Räsäsellä on oikeus esittää eettisiä kantoja myös asioista, jotka liittyvät kristilliseen uskoon.

Piispa Kaarlo Kalliala

Vaikka kristillisdemokraattisen puolueen puheenjohtajan kannanotot ovat syöneet kirkon jäsenmäärää, kirkko ei suostu tuomitsemaan Räsäsen puheita.

Arkkipiispa Kari Mäkisen viettäessä kesälomaansa hänen sijallaan asiaa kommentoi Yle Uutisille Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala.

- Kirkon jäsenenä ja Suomen kansalaisena Räsäsellä on oikeus esittää eettisiä kantoja myös asioista, jotka liittyvät kristilliseen uskoon. Meillä ei ole yksityiskohtaisia eettisiä kannanottoja, jotka olisi ratkaistu ennakkoon. Samoista lähtökohdista voidaan tulla erilaisiin tuloksiin. Minusta olisi erikoista, jos haluaisin jotenkin rajoittaa Räsäsen puheita, vaikka olisinkin käsittelytavoista tai johtopäätöksistä eri mieltä, Kalliala sanoo.

Piispa: Lait eivät ole aina ja kaikkialla oikeassa

Piispa Kaarlo Kalliala sanoo, että hän luki Räsäsen puheen, kun asiasta nousi kohua. Hän toteaa hieman hämmästyneensä uutisointia, koska Raamatun nostaminen lain edelle ei ole puheen kärki.

- Meillä luterilaisessa kirkossa on ollut jopa rasitteena se, että perinteemme on erittäin lakiuskollinen. Oli esivalta millainen tahansa, sen käskyjä pitää noudattaa. Kriittinen keskustelu nousi vasta Kolmannen valtakunnan [natsi-Saksan] tapahtumien jälkeen. Lait mahdollistivat kansanryhmän vainoamisen. Eihän sellainen peli vetele. On selvää, että on olemassa alue, jossa laki voi olla huonosti kirjoitettu. Käsittääkseni ministeri Räsänen totesi, että Suomessa lainsäädäntö on hyvällä tolalla.

Mielestäni abortti on eettinen ongelma.

Piispa Kaarlo Kalliala

Entä Räsäsen käsitykset abortista?

- Meillä ei ole kirkossa yleistä jatkuvaa kantaa eettisistä kysymyksistä kuten abortista. Mielestäni abortti on eettinen ongelma ja toivon, että jokainen ymmärtää, että se on jonkinlainen kysymys ja ongelma. Mutta se hyvä puoli aborttikäytännössämme on verrattuna Ruotsiin, että aborttiemme määrä on voimakkaasti laskenut. Lakia säätämällä ei varmasti päästä aborteista eroon, Kalliala sanoo.

"Julkisuutta ei voi hallita"

Piispa Kaarlo Kalliala arvioi, että Räsäsen puheesta on tehty tulkintoja, joihin puhe ei anna täyttä oikeutusta.

Hän kuitenkin myöntää, että nimenomaan Evankelis-luterilaisen Kansanlähetyksen piiristä tulevat kannanotot herättävät usein reaktioita suuntaan ja toiseen - reaktioita, joita kirkko ei pysty hallitsemaan.

Kallialan mukaan kirkossa ei pidäkään pyrkiä siihen, että kaikki ovat samaa mieltä tai että asioista päädyttäisiin yksimieliseen käsitykseen.

- Jos olisin pitänyt samoista aihepiireistä puheen, en olisi käsitellyt asioita samaan tapaan kuin Räsänen. Mutta seurakunnissa pidetään monenlaisia puheita, eikä ole toivottavaa, että kaikki olisivat sellaisia, että ne läpäisivät minun sensuurini. Myös kannanotot, joihin ei voi yhtyä, ovat osa yhteistä keskustelua, Kalliala sanoo.

Jos olisin pitänyt samoista aihepiireistä puheen, en olisi käsitellyt asioita samaan tapaan kuin Räsänen.

Piispa Kaarlo Kalliala

Kirkosta eroamiseen on Kallialan mukaan vaikea vaikuttaa, koska kirkon piirissä toimivien konservatiivisten herätysliikkeiden kannanotot rinnastetaan kirkkoon, tekipä kirkko mitä tahansa.

- Kansanlähetyksessäkin on erilaisia näkemyksiä. Kärjekkäät kannanotot nousevat usein esiin. Olin itse kansanlähetyspäivillä Kankaanpäässä piispana ja puhuin siellä itsekin, ja mikään ei häirinnyt minua vaan osittain jopa viihdyin oikein hyvin. Kansanlähetys haluaa herätellä ihmisiä voimakkaampaan Jumala-suhteeseen.

Kun puhutaan synnistä, pitää keskittyä enemmän omaan syntisyyteen kuin korostaa muiden syntejä.

Piispa Kaarlo Kalliala

Mutta entä jos herättely toimii kirkkoa vastaan ja saa ihmiset jättämään kirkon?

- On totta, että herätysliikkeiden kannanotot saavat kirkon näyttämään kärjekkäältä. Julkisuutta ei voi hallita. En osaa sanoa kuin että kirkossa on monenlaisia mielipiteitä. Ei tavoitteena ole vaientaa erilaisia ajatuksia. Mutta vaikka meillä on iso suvaitsevaisuus, niin silti on totta kai rajoja, joita ei pidä ylittää kielenkäytössä tai uskontulkinnoissa. Kun esimerkiksi puhutaan synnistä, pitää keskittyä enemmän omaan syntisyyteen kuin korostaa muiden syntejä, Turun piispa Kaarlo Kalliala sanoo.

Suosittelemme