Hyppää sisältöön

Israel tuomitsee EU:n uuden siirtokunta-direktiivin

Euroopan unioni on kiristänyt linjaansa Israelin siirtokuntia kohtaan.

Jussi Hanhivaara

Israel on tuominnut EU:n päätöksen rajata siirtokunnat yhteistyöhankkeidensa ulkopuolelle. 

Euroopan komissio julkisti kesäkuun lopulla uuden direktiivin, jonka perusteella EU kieltää rahoituksen Länsirannalla, Itä-Jerusalemissa tai Golanin ylängöllä tehtäviltä projekteilta. Direktiivi tulee voimaan ensi vuoden alussa.

Jatkossa EU-rahoitusta voi saada vain niille Israelissa suoritettaville hankkeille, jotka toteutetaan ennen vuoden 1967 sotaa voimassa olleiden rajojen sisäpuolella.

Israelissa päätöstä on pidetty merkittävänä ja huolestuttavana. Nimettömänä pysytellyt israelilainen virkamies kuvasi ratkaisua Haaretz-lehdelle "maanjäristykseksi".

- Tähän asti oli hiljainen sopimus siitä, että EU ei toimi vihreän linjan ulkopuolella. Nyt tästä on tullut virallinen ja sitova linja, hän sanoi.

EU on pitkään pitänyt laittomina Israelin siirtokuntia, jotka sijaitsevat vuoden 1967 sodassa vallatuilla alueilla. Israelin mukaan maa-alueita koskevat kiistat tulisi ratkaista neuvotteluissa.

Tästedes Israelin on kirjallisesti tunnustettava, että siirtokunnat eivät kuulu Israeliin, jos se haluaa allekirjoittaa yhteistyösopimuksia EU:n tai sen jäsenmaiden kanssa.

EU perustelee direktiiviä sillä, että se on linjassa unionin pitkäaikaisen kannan kanssa. EU:n virkamiehet ovat Haaretzin mukaan kertoneet lisäksi, että sillä pyritään ehkäisemään boikotteja Israelin vastaan. EU tahtoo heidän mukaansa varmistaa, että Israel pystyy osallistumaan eri hankkeisiin uuden rahoitusraamin puitteissa.

Suosittelemme sinulle