Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Forcit pyytää anteeksi laukaalaisilta

Räjähdeainetehdas Forcit Oy ja kaivosyhtiö Pyhäsalmi Mine Oy pyytävät anteeksi laukaalaisilta aiheuttamaansa suuronnettomuusvaaraa. Lisäksi yhtiöt kiittävät viranomaisia hyvin suoritetusta operaatiosta. Forcitin tehdasalueella kuumentunut räjähdysainejätekontti aiheutti viikko sitten Vihtavuoren evakuoinnin.

Kuva: YLE Keski-Suomi
Pauliina Tolvanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Laukaan Vihtavuoren räjähdetehtaalla vaaratilanteen aiheuttanut jätekontti oli peräisin Pyhäsalmen kaivoksesta Pyhäjärveltä. Forcit Oy ja kaivosyhtiö Pyhäsalmi Mine Oy kertovat käyneensä yhdessä läpi vaaratilanteen syntyyn johtaneet syyt sekä tarkastaneensa toimintatapojaan. Molemmat yhtiöt myös lupaavat tehostaa toimintansa valvontaa.

Vaaratilanteen aiheuttaneessa jätekontissa oli räjähdysainetta, rikkipitoista malmia ja kaksi aloitepanosta. Forcitin ja kaivosyhtiön mukaan jätekontissa olleet mineraalit joutuivat sinne, kun jätettä on lapioitu kaivoksen lattialta. Yhtiöt olivat tunnistaneet räjähdysaine-emulsion ja rikkipitoisen malmin yhdistymiseen liittyvän vaaran jo vuonna 2005, mutta silloin riskiä ei katsottu olevan.

Forcit lupaa, että jatkossa kaivoksesta palautuva jäte käsitellään nopeammin kuin muut jätteet. Kaivos puolestaan lupaa parantaa jätteidensä lajittelua.

Suosittelemme