Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kukkapellolla viihtyvät perhoset, mehiläiset ja ihmiset

Rääkkylässä pääsee tutustumaan ainutlaatuiseen peltoon. Pellolla ei suinkaan kasva viljaa tai perunaa, vaan vajaan hehtaarin ala on täynnä värikkäitä kukkia. Noin puolet kukista käytetään tuorekukkina maljakossa ja puolet kuivatetaan kuivakukiksi.

Kitkemistä kukkapellolla
Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Sari Jormanainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rääkkyläläisen kukkapellon satokausi on aluillaan. Kukkaviljelijä Markku Halonen kertoo, että kukkakausi on alkanut parisen viikkoa etuajassa.

- Nyt näyttää ihan hyvältä. Kova kasvukesähän nyt on ollut. Kunhan vain rikkaruohot saadaan kuriin, niin saadaan paljon kukkia. Keruuvaihe on jo alkanut. Nyt pitäisi kuivakukkia laittaa kuivamaan ja tuorekukkia myydä turuilla ja toreilla, Halonen toteaa.

Halosen tilalla on vajaan hehtaarin pelto täynnä kukkia. Parhaimmillaan kukkien väriloisto on elokuussa, mutta jo nyt nähtävillä on monia eri lajeja ja värejä.

- Tässä esimerkiksi on pitkä penkki oppineidenkukkia eli tsinnioita. Se on hiljalleen tulossa suurempaan tietoisuuteen. Se on tosi kestävä vaasissa. Sitten on olkikukkia, jotka olivat ensimmäisiä kuivakukkia, joita minä näin mummolan pöydällä. Sitten tässä on kirjosalviaa, mikä on hyvännäköinen vaikka kenen kukkapenkkiin. Sitten löytyy erilaisia koristeheiniä ja hirssejä, Halonen kuvailee tämän hetkistä kukkamerta.

Näyttävyyttä kovalla työllä

Jos on koskaan perustanut kukkapenkkiä, saati kitkenyt siitä pois sitkeitä rikkaruohoja, voi saada pientä vihiä siitä, mitä hehtaarin kukkapelto vaatii. Etenkin kun kaikki pellon kukat ovat yksivuotisia. Urakka alkaa jo maaliskuussa.

Tämä on terapiaa. Sielu lepää täällä kukkapellolla kukkien ja perhosten keskellä.

Markku Halonen

- Tässä on tuhansia, ja voisi sanoa kymmeniätuhansia taimia esikasvatettu ja istutettu. Taimimäärä on valtava. Paljon niitä on istutettu ihan käsin, mutta apuna on ollut myös kaalinistutuskone, kukkaviljelijä Markku Halonen sanoo.

Myös kitkemistä on tehty pitkälti käsivoimin. Toki toisinaan käytössä on ollut myös konevoimaa.

- Traktorin perässä on kitkukone, mutta sitä on tänä kesänä käytetty aika vähän. Heilurihara on kaikkein tärkein kitkin. Tässä loppuvaiheessa sitten rikkaruohoja leikataan siimaleikkurilla ja käsin nyhtämällä. Kaikkia rikkaruohoja ei kuitenkaan tarvitse kitkeä, koska sopiva määrä rikkaruohoja on myös hyväksi. Se tukee näitä kukkia.

Silmäniloa itselle ja muille

Ainutlaatuinen kukkapelto Rääkkylässä ihastuttaa monia. Parhaimpaan satoaikaan elokuussa tilalla järjestetään Kukkakuhhaus-tapahtuma, johon on perinteisesti osallistunut satoja ihmisiä. Myynnin kautta kukat päätyvät kaunistamaan monia koteja. Myös kukkaviljelijä itse nauttii kukkaloistosta.

- Tämä on terapiaa. Sielu lepää täällä kukkapellolla kukkien ja perhosten keskellä. Täällä on vaikka mukava laskeutua alas ja piiloutua tuonne kukkien keskelle, Halonen sanoo.

Eivätkä kukat suinkaan ole vain ihmisten mieleen. Pellolla on kesäisin myös valtavat määrät perhosia.

- Perhoset tykkäävät todella paljon ikiviukosta. Viime vuosina parhaina perhospäivänä loppukesästä on ollut tuhatkunta perhosta. Tänä vuonna se on edessä päin. Etenkin komeat päiväperhoset tykkäävät tästä kukasta. Ohdakeperhonen, neitoperhonen, amiraali, nokkosperhonen ja tänä kesänä myös iso nokkosperhonen, joka oli aikaisemmin todella harvinainen, niin tänä kesänä niitä on paljon. Tänä kesänä on ollut myös keisarinviittoja, Halonen luettelee.

Suosittelemme