Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Moni pari löysi toisensa Niemisen tansseissa

Rääkkylän Niemisen kylässä elettiin 1960-luvun lopulta 1980-luvun alkuun tanssinhuumaa. Tansseissa useat sadat ihmiset pyörähtelivät parketilla suosittujen solistien tahtiin. Kyläläiset kertovat, että moni löysikin tansseista elämänkummpaninsa. Myös Niemisen kylä löysi myöhemmin parin itselleen.

Niemisen ja Sintsin kyläläisiä Niemisen Urheilutalolla
Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Sari Jormanainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rääkkylässä kahden vesistön välissä sijaitsevat Niemisen ja Sintsin kylät. Varsinainen kylätoiminta alkoi alueella 1970-luvulla. Kahden alueen kylätoimikunnat yhdistivät voimansa vuonna 2006, jolloin perustettiin Niemisen ja Sintsin Seudun Kyläyhdistys.

Alueen seuratoiminnalla on kuitenkin paljon pidemmät juuret. Esimerkiksi Niemisen Urheilijat viettävät tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan ja Niemisen Seudun Metsästysyhdistys 60-vuotisjuhliaan. Nykyään kylän täkein kokoontumispaikka on Niemisen Urheilutalo, joka rakennettiin vuonna 1968. Alkuvuosina siellä pidettiin suuria tansseja.

- Tanssihuumaa kesti 12 vuotta. Niemisessä kävi siinä 500-800 henkeen illassa. Täällä oli kaikki Suomen parhaat solistit. Moni on tullut vastaan ja kysynyt, että vieläkös Niemisessä tanssitaan. Että Niemisen tansseissa hekin aikoinaan tapasivat toisensa, Niemisen Urheilijoiden puheenjohtaja Osmo Mölsä kertoo.

Tansseja ei Niemisessä enää järjestetä, mutta perinteisten bingoiltojen suosio jatkuu yhä. Yli 40 vuoden ajan väki on kokoontunut bingoon Niemisen Urheilutalolle.

Moni on tullut vastaan ja kysynyt, että vieläkös Niemisessä tanssitaan.

Osmo Mölsä

- Nykyisissä illoissa ei ole paljon eroa alkuaikoihin. Sama porukka käy suunnilleen, mutta siinä ikäluokat vaihtuvat. 40-vuotisjuhlabingossa esimerkiksi nuorin oli 8-vuotias ja vanhin 90-vuotias. Siltä väliltä ovat kävijät, Mölsä sanoo.

Mökkiläiset viihtyvät ympäri vuoden

Niemisen ja Sintsin kylät rajautuvat molemmin puolin vesistöihin. Niemisen puolella on Jänisselkä ja Sintsin puolella Onkamojärvet. Ei siis ihme, että alue on suosittua mökkiseutua.

Monet viihtyvät mökeillään yhä pidempiä aikoja. Myös kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Kettunen viettää synnyinsijoillaan Rääkkylässä puolisen vuotta. Loput vuodesta hän asuu kotipaikkakunnallaan Helsingissä.

- Hiljaisuus on se mikä ensimmäisenä pysähdyttää, kun tulen Helsingistä vapaa-ajanasunnolleni Rääkkylään. Helsinkiin sitä sitten lähtee aina hoitamaan asioita. Myös kulttuuri- ja terveyspalvelut ovat siellä. Se on hektistä. Rääkkylässä luonto on se, joka aina rauhoittaa menon, Kettunen kuvailee kuntien eroja.

Kettunen kertoo, että yhä useammin alueen mökkejä kunnostetaan ympärivuotisesti asuttaviksi. Niemisen ja Sintsin kylillä on paljon tehtävää myös talvella.

- Kyläyhdistyksen alueella on erittäin upeat hiihtoladut. Pidämme niitä yllä talkoovoimin. Siellä on myös osakaskunnan taukopaikkoja. Talvella on myös muun muassa pilkkikisoja, Leena Kettunen sanoo.

Luonto tarjoaa tekemistä myös muina vuoden aikoina. Parhaillaan noin sadan jäsenen metsästysseura valmistautuu syksyn metsästyskauteen. Alueen vesistöt tarjoavat elämyksiä niin lintubongareille, veneilijöille kuin melojille. Myös Niemisen Urheilutalo on vilkkaassa käytössä. Tapahtumia on lähes jokaisena viikon päivänä.

Yksi kyläyhdistyksen suurista urakoista on vuonna 2009 alkanut Onkamojärvien kunnostus. Pahasti rehevöityneitä järviä on hoidettu muun muassa niittämällä satojatuhansia kiloja kasveja ja kalastamalla saaveittain särkikaloja. Järvien kunnostusurakka alkaa olla loppusuoralla. Jatkossa vastuu järvien hyvinvoinnista on hiljattain perustetulla Pro Onkamojärvet -yhdistyksellä.

Suosittelemme