Hyppää sisältöön

Näkökulma: Voimmeko me mamutkin nostaa kissan pöydälle?

Suomen tämän hetken pahin vihollinen ei ole Venäjä, eikä maahanmuuttajat, eikä islamistit, eikä äärioikeistolaiset. Se on alkoholi, sanoo toimittaja Wali Hashi.

Toimin välillä vartijana Turun keskustassa. Työtehtävissä törmään päivittäin alkoholisteihin, tai kutsun heitä asiakkaiksi. Yksi heistä on Pekka.

Pekka on harmiton alkoholisti, jonka aina poistan tietystä liikkeestä. Eräänä iltana juteltiin Pekan kanssa.

Pekka näytti kossupulloa ja sanoi: Olin lääkäri ja minulla oli lapset ja vaimo, onnellinen perhe, menetin kaiken, ja se syy oli tämä.

Kysyin: miksi et yksinkertaisesti lopettanut?

- Helppohan sinun on sanoa, tiuskaisi Pekka.

- Mistä saat rahaa, että voit juoda näin paljon alkoholia, kysyin.

- Sossulta tietenkin, vastasi Pekka.

**Kun puhun suomalaisten **ystävieni tai työkavereiden kanssa, he harvoin puhuvat henkilökohtaista asioista, kuten perheestä, sairauksista, taustasta, uskonnosta tai siitä, ketä he äänestävät.

Mutta kuulen heiltä  päivittäin sellaisia asioita kuin olin kännissä, vedin lärvät, olin naamareissa, vedin perseet, olin ihan peltikii, olin turpa jumissa jne. Ja sen jälkeen krapula. 

Jos olet kännissä tai juot alkoholia liikaa, se on minusta todella henkilökohtainen asia, mutta ei ehkä tässä yhteiskunnassa. Alkoholin käyttö on Suomessa hyväksyttyä.

Suomessa ihmiset kertovat ylpeinä, miten kännissä he ovat olleet. Jos et juo alkoholia, olet outo, tiukkapipoinen, etkä kuulu joukkoon.

Ei ihme, että teinit esittävät olevansa kännissä, vaikka eivät olisikaan.

Siksi ihmettelen, miksi alkoholiongelmista ei voi puhua.

Lääketieteen ja kirurgian tohtori Mikko Vienonen sanoi MTV3:lla (siirryt toiseen palveluun) suomalaisten alkoholin käytöstä, että Suomessa ollaan katastrofin partaalla.

- Tilanne on huonontumassa, emmekä edes itse tiedä, missä olemme alkoholin käytön kanssa.

Jos tilanne on näin vakava, miksi ei voi puhua alkoholin huonosta käytöstä?

Miksi ei voi puhua, kun alkoholilla on merkittävä rooli suomalaisessa väkivaltarikollisuudessa?

Miksi ei voi puhua, kun 80 % henkirikoksista ja 70 % pahoinpitelyistä tehdään alkoholin vaikutuksen alaisena (siirryt toiseen palveluun)?

Miksi ei voi puhua, kun kansakunta menettää alkoholiongelmien takia vähän alle 13 miljardia vuodessa (siirryt toiseen palveluun)?

Miksi ei voi puhua, kun valtaosaan kuolemaan johtaneista väkivaltarikoksista liittyy nimenomaan alkoholinkäyttö ja rikokset tehdään suurimmaksi osaksi humalassa?

Suomessahan arvostetaan rehellisyyttä, mutta kun kysymys on alkoholiongelmista, mihin se rehellisyys katoaa?

Tiedän, että minua syytetään varmasti tiukkapipoiseksi, moralisoijaksi, muslimiksi tai pakolaiseksi, jolla on taka-ajatuksena toivo lopettaa alkoholin käyttö Suomessa.

Voin kuitenkin sanoa, että olen tavallinen kansalainen, joka on huolestunut yhteiskunnan ongelmista, ja myös meillä maahanmuuttajilla pitäisi olla joskus varaa nostaa kissa pöydälle.

Kiitos suomen kielen opettajalleni Tuulikille, joka opetti minulle sanonnan kissa pöydälle! Vitsi, se on loistava sanonta.

Wali Hashi
Kirjoittaja on freelancetoimittaja

Suosittelemme sinulle