Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Liuta julkkiksia mielenilmaukseen Trayvon Martinin puolesta

Muun muassa Bruce Springsteen, Stevie Wonder ja Samuel L. Jackson ovat antaneet ponnekkaat mielipiteensä teinipojan ampumista seuranneesta vapautuksesta. Katuprotestiin jalkautuivat Beyoncé ja Jay-Z.

Beyoncé ja Jay-Z osallistuivat Trayvon Martinin oikeuksia puolustavaan mielenosoitukseen New Yorkissa 20. heinäkuuta.
Beyoncé ja Jay-Z osallistuivat Trayvon Martinin oikeuksia puolustavaan mielenosoitukseen New Yorkissa 20. heinäkuuta. Kuva: Peter Foley / EPA
Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailmanluokan tähdet ovat äänekkäässä vastarinnassa mustan nuorukaisen ampuneen miehen vapauttamisesta. Muusikkopariskunta Beyoncé Knowles ja Jay-Z yhtyi mielenosoittajien mereen New Yorkin Manhattanilla. He liittyivät ammutun Trayvon Martinin äidin seuraan.

- Trayvon olisi ylpeä, äiti Sybrina Fulton sanoi puheessa protestoijille.

- Teen mitä minun täytyy paitsi Trayvonin takia, myös teidän lastenne takia.

Yksin New Yorkissa oli tuhansia mielenosoittajia. Mielenosoituksia järjestettiin valtakunnallisesti, yli sadassa kaupungissa. Suurin osa osallistujista on ollut tummaihoisia. Monin paikoin osallistujamäärä jäi vaatimattomaksi.

Naapurustovahti George Zimmerman ampui Martinin helmikuussa 2012. Oikeus vapautti Zimmermanin viime viikolla ja katsoi tämän toimineen itsepuolustukseksi. Motiivi on kyseenalaistettu julkisessa keskustelussa, ja tuomio johti laajaan rotuvihapolemiikkiin.

Wonder ei soita Floridassa

Sanomalehti Washington Postin mukaan Trayvon Martinin tapaus on ollut viime viikosta esillä useissa kärkiluokan konserteissa. Stevie Wonder ilmoitti konsertissaan, että ei soita Floridassa ennen kuin itsepuolustuksena tappamisen salliva laki kumotaan.

Bruce Springsteen omisti tiistain konsertissaan Martinille kappaleensa _American Skin. _Sen sanoituksen mukaan "voit tulla tapetuksi amerikkalaisen ihosi vuoksi".

Näyttelijä Jamie Foxx sanoi perjantaina, että "tiedämme rodun vaikuttaneen". Kollega Samuel L. Jackson kertoi rohkaistuneensa siitä, että tuomion jälkeen ihmiset ovat nousseet esiin ja ottaneet kantaa.

Vaikutusvaltaisin kannanottaja on ollut kiistämättä presidentti Barack Obama. Poikkeuksellisen henkilökohtaisessa lausunnossaan hän totesi, että olisi itse voinut olla Trayvon Martin nuorempana.

- On tärkeää tunnustaa, että afroamerikkalainen yhteisö katsoo tätä läpi tiettyjen kokemusten ja historian, joka ei katoa, Obama sanoi.

Tv-kanava NBC uutisoi, että ammutun veli on palkattu Floridan kongressiedustajan toimistoon. Hän on päässyt poliitikon roolimallihankkeeseen, jonka tavoitteena on koulupudokkuuden estäminen ja syrjäytymisuhassa olevien tarpeisiin vastaaminen.

Suosittelemme sinulle