Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Tutkimus: Naisten hedelmällisyys saavuttaa huippunsa kolmekymppisenä

Monelle naiselle on sanottu, että lapset pitää tehdä ennen 30. ikävuotta. Helpointa se näyttäisi kuitenkin olevan kolmekymppisenä.

Raskaana oleva nainen ja käsiä tunnustelemassa vatsaa.
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Yrjö Kokkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tanskassa tehty tutkimus romuttaa käsityksen, jonka mukaan naisten hedelmällisin ikä oli alle 30-vuotiaana. Tuoreen tutkimuksen mukaan nainen tulee helpoimmin raskaaksi 30 - 34-vuotiaana.

Tanskalais-yhdysvaltalaiset tutkijat seurasivat runsaan vuoden ajan 2 820 tanskalaisnaisen elämää. Heidän ikänsä vaihteli 20 ja 40 välillä, ja kaikki olivat päättäneet kolme kuukautta aikaisemmin hankkia lapsen.

Kolmen kuukauden yrittämisen jälkeen 20 - 24-vuotiaista naisista 78 prosenttia oli raskaana, 35 - 40-vuotiaista 72 prosenttia. Korkeimpaan lukuun pääsivät 30 - 34-vuotiaat, joista peräti 87 prosenttia odotti lasta.

Tutkijat arvelevat selityksen piilevän siinä, että tämänikäiset naiset viettävät terveellisempää elämää kuin nuoremmat.

Suunnilleen 35 vuoden iässä kyky tulla raskaaksi alkaa selvästi heiketä, mutta siihen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin ikä. Hedelmöitymiseen vaikuttavat mm.  onko nainen käyttänyt hormoniehkäisyä, yhdyntöjen lukumäärä ja niiden ajoitus kuukautiskierron mukaan. Ikä on joka tapauksessa eniten hedelmällisyyteen vaikuttava tekijä.

Hedelmällisyyden todettiin lähtevän laskuun hieman aikaisemmin naisilla, jotka eivät olleet aikaisemmin saaneet lapsia, kuin naisilla, joilla oli jo lapsia.

Myös miesten hedelmällisyys laskee iän myötä, mutta vähemmän kuin naisten. Tutkimuksen mukaan 35 - 39-vuotiaiden miesten hedelmällisyys oli laskenut vain viisi prosenttia 20 - 24-vuotiaiden tasosta. Pariskuntien yhteensä laskettu hedelmällisyys saattoi kuitenkin 40 vuoden iässä olla vain puolet siitä, mitä he olivat olleet kymmenen vuotta nuorempina.

Tutkimus on julkaistu Studies in Fertility and Sterility -tiedelehdessä ja siitä kertovat myös Tanskan ja Ruotsin nettilehdet.

Suosittelemme sinulle