Hyppää sisältöön

Ministeri Huovinen: Pakko keskustella siitä miksi Jeppe juo

Suomalaisten juomatavat ovat saaneet vastuunalaisen ministerin varaukselliseksi alkoholin myynnin liberalisoinnin suhteen.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kesäkuussa 2013.
Peruspalveluministeri Susanna Huovinen kesäkuussa 2013. Kuva: Trond H. Trosdahl / Lehtikuva
Jussi Hanhivaara

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) toivoo laajaa yhteiskunnallista keskustelua suomalaisten alkoholinkäytöstä.

Huovinen torjuu näkemykset siitä, että hän olisi esittänyt keskioluen siirtoa vähittäiskaupoista takaisin Alkon hyllylle. Huovisen mukaan tämä vaihtoehto on osa kokonaisuutta, jossa käydään läpi erilaisia vaihtoehtoja.

- On mahdotonta ottaa kantaa tässä vaiheessa, kun valmistelu on käynnissä, Huovinen sanoo.

Täytyy tarkkaan miettiä onko höllentämiselle perusteita.

Susanna Huovinen

Alkoholilain uudistus lähtee lausuntokierrokselle alan toimijoille syksyllä.

Huovinen sanoo, että vanha kysymys siitä miksi suomalainen juo, on välttämätöntä ottaa mukaan keskusteluun.

- On pakko keskustella siitä miksi Jeppe juo. Kyllä varmaan kyse on siitä, että elämässä on monenlaisia haasteita. Runsas käyttö ei ole merkki huono-osaisuudesta tai syrjäytymisestä, vaan se voi olla ongelma myös merkittävässä asemassa oleville, Huovinen sanoo.

Suomalaisten lisääntynyt alkoholin käyttö on saanut Huovisen pään kääntymään alkoholipolitiikan suhteen. Hän sanoo aiemmin suhtautuneensa nykyistä avoimemmin alkoholipolitiikan höllentämiseen ja myynnin vapauttamiseen.

- Kun miesten kulutus on yli kaksinkertaistunut ja naisten muuttunut kuusinkertaiseksi, niin täytyy tarkkaan miettiä onko höllentämiselle perusteita, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle