Hyppää sisältöön

Tiesitkö tämän: Kivien kerääminen rannalta on rikos

Kauniit veden muovaamat kivet olisivat monien mielestä hieno koristus oman kodin puutarhaan. Kivien kerääminen kaupungin omistamilta alueilta on kuitenkin kielletty. Porin Reposaaressa kivien kerääminen rannalta kielletään kieltokyltein. Aktiivista valvontaa ei suoriteta.

Yyteristä ei saa ottaa hiekkaa omiin tarpeisiin. Kuva: Yle

Puutarha kaipaa kiviä koristeeksi, mutta kauppojen valikoima ei tyydytä silmää eikä lompakkoa. Mitä tehdä? Porissa monelle tulisi ensimmäisenä mieleen Reposaari kauniine rantoineen, missä kauniita meren muovaamia kiviä on lukematon määrä. Ei muuta kuin peräkärry perään ja kohti merenrantaa. Ajatusleikki kannattaa lopettaa tähän ennen käytännön toteutusta, kertoo kiinteistöasiamies Juha Luoma Porin kaupungilta.

- Kivet ovat kaupungin omaisuutta, eikä niitä saa kerätä omaan käyttöön, vaikka ne kauniita puutarhassa olisivatkin. Jos nyt pikkupoika kerää taskuunsa muutaman kiven rannalta, niin siitä nyt ei tietenkään ole haittaa. Sen sijaan ämpärikaupalla kivien vienti on ehdottomasti kielletty. Pääsääntö on, että mistään kaupungin omistamalta alueelta ei kiviä saa ottaa, Luoma kertoo.

Kivien keräyskiellolla pyritään suojelemaan rantojen luonnollista maisemaa

- Jos kaikki saisivat kerätä kiviä vapaasti, niin kohta ei esimerkiksi Reposaaressa olisi enää kiviä. Jos ja kun puutarhaansa haluaa koristaa kivillä, niin silloin kivet tulee hankkia kaupallisilta markkinoilta. Komeitahan ne olisivat puutarhassa, mutta kivet kuuluvat niiden luonnollisille paikoille.

Kivet ovat kaupungin omaisuutta.

Porin kiintoistöasiamies Juha Luoma

Yyteri kuuluu myös kaupungin omistamiin alueisiin, josta ei saisi hiekkaa tuoda omiksi tarpeiksi. Periaatteessa Yyteristä ei saisi ottaa edes pullollista hiekkaa matkamuistoksi.

- Yyteri on erityisen herkkä alue siksi, että hiekkaa ei muodostu lisää. Periaatteessa sieltä ei saisi tuoda edes sitä pullollista hiekkaa matkamuistona kotiin, kertoo Juha Luoma Porin kaupungilta.

Suosittelemme sinulle