Hyppää sisältöön

Suomen paras savusauna lämpenee Mäntyharjulla

Kuuden vuoden projekti palkittiin Suomen parhaan savusaunan tittelillä tämän vuoden Saunafestivaaleilla. Voittajapariskunnan mukaan savusaunalla on sielu.

Kuva: Vilma Ruokoski / Yle

25 vuoden unelma savusaunasta lähti itämään kuusi vuotta sitten, kun suunnitelmien ympärille löytyi haapaa. Tänä päivänä Paula ja Juha Telkkisen mökkipihalla seisova sauna sai kilpailussa osakseen kiitosta paloturvallisuudesta ja kiukaasta.

Erikoisuuksiakin löytyy; esimerkiksi hiiliä ei tarvitse saunan sisällä käsitellä lainkaan, vaan hiilet otetaan peltiputkea pitkin terassin alta.

- Tässä on paljon säätömahdollisuuksia esimerkiksi ilmanoton ja tulenpidon kanssa. Vieläkin on opeteltavaa, vaikka vuoden päivät tätä harjoiteltiin, ennen kuin kilpailuun ilmoitettiin, kertoo Juha Telkkinen.

Kunnianhimoinen pari ei osannut arvata voittoa, vaikka joitakin merkkejä ilmassa oli.

- Saimme suosituksen kansainväliseltä savusaunaklubilta, jolloin tajusimme, että olemme kovia tässä sarjassa. Voittamaan oltiin lähdetty ja myös voitettiin, toteaa Telkkinen tyytyväisenä.

Saunaa testataan kokonainen päivä

Jokavuotuinen savusaunakilpailu koostuu neljän arvioivan jäsenen testisaunomisesta sekä saunakokemusten pisteyttämisestä. Koehenkilöt käyvät läpi saunoissa yhteensä 144 yksityiskohtaa. Tänä vuonna kisaan osallistui 22 saunaa.

- Tuomaristo tarkkailee kaiken lämmityksestä asti. Se on suunnilleen päivän homma, kun sauna todella testataan. He antavat myös parannusehdotuksia esimerkiksi paloturvallisuuden saralta, avaa Telkkinen.

Voittosaunan paloturvallisuudesta huolehtii muun muassa saunan sisälle rakennettu kupariputki, jossa on letku kiinni. Palon sattuessa venttiili avataan, jolloin putkesta tuleva sumu laskee lämpötilaa ja sammuttaa palon.

- Sitä ei voi kukaan taata, etteikö sauna palaisi, jos on osaamaton lämmittäjä. Tästä saunasta saimme kuitenkin Suomen korkeimmat pisteet paloturvallisuudesta.

Savusaunakilpailua on järjestetty Suomessa jo 18 vuoden ajan. Järjestäjinä toimivat Kansainvälinen Savusaunaklubi ry sekä Löylynlyöjät ry.

Suosittelemme sinulle