Hyppää sisältöön

Arkkipiispa: Raamattu ei ole lakikirja

Arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo, että vaikka Raamattu on kirkon opin perusta, sitä ei voi pitää lakikirjana. Mäkinen toivoo, että kirkosta eroamisen sijaan ihmiset yrittäisivät aktiivisesti muuttaa kirkkoa.

Kuva: Erkki Alho / Yle
Antti Laakso

Evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Kari Mäkinen katsoo, että naispappeutta ja homoseksuaalisuutta arvostelevat herätysliikkeet voivat edelleen toimia kirkon piirissä. Hän sanoo kuitenkin olevansa hyvin surullinen kirkosta eroamisen lisääntymisestä. Hän toivoo, että kirkon sisällä pystyttäisiin keskustelemaan ilman, että mielipiteet kärjistyvät.

- Välillä tuntuu pahalta ja katson murheellisena, että äänenpainot kärjistyvät ja maailma alkaa näkyä mustavalkoisena ja rakennetaan viholliskuvia. Toiseen osapuoleen sijoitetaan kaikkea mahdollista pelkoa ja epäluuloa, Mäkinen pahoittelee.

Arkkipiispan mukaan mielipide-eroista huolimatta kirkolla on yhä yhtenäinen perusta.

Katson murheellisena, että äänenpainot kärjistyvät, maailma alkaa näkyä mustavalkoisena ja rakennetaan viholliskuvia.

Arkkipiispa Kari Mäkinen

- Kaikkein olennaisimmissa asioissa mielipide-eroa ei ole näkyvissä. Silloin puhumme siitä, mikä on uskossa oleellisinta: Jumalasta, Hänen olemassaolostaan, Kristuksesta, pelastuksesta, armosta. Nämä ovat syvintä uskon ydintä. Keskustelu kohdistuu usein siihen, miten tulkitsemme eri elämäntilanteissa yhteistä uskoa. Kirkko ei olemukseltaan ole samanmielisten mielipideyhteisö vaan uskonyhteisö, jonka ydin on yhteisessä uskossa, Kari Mäkinen sanoo.

Piispa: Raamattua on tulkittava

Mäkinen on pahoillaan, että konservatiiviset mielipiteet eivät saa uudistusmielisiä ihmisiä vaikuttamaan kirkon sisällä vaan sen sijaan tuhannet ihmiset eroavat kirkosta. Mäkinen toivoo saavansa palautetta kirkosta eroajilta ja hän vakuuttaa kuuntelevansa kirkon saamaa arvostelua herkällä korvalla.

Arkkipiispa haluaa myös muistuttaa, että Raamattua ei pitäisi nähdä lakikirjana, josta voi poimia suoria elämänohjeita.

Raamattu ei ole lakikirja, jonka perusteella voitaisiin yksi yhteen ruveta arvioimaan esimerkiksi Suomen valtakunnan lakia.

Arkkipiispa Kari Mäkinen

- On esiintynyt sellaisia äänenpainoja, joissa on asetettu rinnakkain Raamattu ja Suomen laki. Raamattu on uskon kirja, se on kirja Kristuksesta. Se ei ole lakikirja, jonka perusteella voitaisiin yksi yhteen ruveta arvioimaan esimerkiksi Suomen valtakunnan lakia. Tämä on minusta tärkeä todeta. Samalla on todettava, että se usko, jonka ydinkirja ja pyhä kirja on Raamattu, sen uskon etiikka on kultaisen säännön etiikkaa. Se ei ole sellaista etiikkaa, jossa Raamattua pidettäisiin ikäänkuin ohjekirjana, josta poimitaan ohjeita elämään, arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo.

Lisää arkkipiispan ajatuksia viime viikkojen kirkkokeskustelusta ja kirkosta eroamisesta voi kuunnella Yle Radio Suomen Ajantasassa klo 14.30 jälkeen.

Suosittelemme sinulle