Hyppää sisältöön

Lukukoira Eemeliin uppoaa kirja kuin kirja

Lukukoira Eemeli kuuntelee kärsivällisesti miten tahansa tapailevaa luentaa. Samoin sille kelpaa kaikki kirjallisuus saduista aikuiseen tekstiin. Se ei moiti eikä keskeytä, vaan voi vapauttaa lukemisen alkuun. Kirjastokoira Eemelin saa lukukaveriksi Hämeenlinnan Jukolan kirjastossa.

Kuva: Markku Karvonen / Yle

Suomessa on vasta muutama kirjaston lukukoira, yhtenä niistä Hämeenlinnassa Jukolan kirjastossa suuri pyreneittenkoira Varjomäen Eemeli. Eemeli makaa matollaan rauhallisessa lukuhuoneessa samalla kun tottumaton tai lukemista arasteleva lukija rohkaistuu kirjan ääreen.

Eemeli on ollut tavattavissa kevättalvesta lähtien Jukolan kirjastossa joka toinen viikko. Kuka vain halukas on voinut saada Eemelin lukukaveriksi.

- Rupesimme työkavereiden kanssa miettimään uutta toimintaa tänne Jukolaan ja muistimme, että kirjastokoiria oli jo olemassa. Omista koirista tuli heti mieleen Eemeli. Kirjastokoira-ajatus on kehitetty Yhdysvalloissa, se on levinnyt Eurooppaan ja on Suomessa ihan uusi juttu. Pääkaupunkiseudulla niitä on joitakin, kertoo Eemelin emäntä, kirjastovirkailija Marika Leivonen.

Lukukoira voi auttaa lapsen lukemisen alkuun

Kirjastokoiralle voi tulla lukemaan, ja se innostaa lukemaan erityisesti henkilöitä, joilla on jokin ongelma lukemisen kanssa, sanoo Leivonen.

- Se voi olla ääntämisongelmia, lukihäiriö tai jännittämistä. Tilanne on rauhallinen, koiraa voi taputella ja sen kanssa lueskella. Koira ei arvostele kenenkään lukemista.

Koira ei arvostele kenenkään lukemista.

Marika Leivonen

Toiminta alkoi tammikuussa, lukukertoja on ollut kymmenen ja lukijoita kertaa kohti keskimäärin seitsemän. Suurin osa on ollut 7-12-vuotiaita lapsia. Eemelille on käynyt lukemassa esimerkiksi lapsia, joiden äidinkieli ei ole suomi, tai jotka vasta opettelevat lukemaan.

Eemeli on iso mutta kiltti

Pyreneittenkoira on alkujaan Pyreneitten vuoristossa käytetty paimen- ja vartiokoira. Se on suojellut laumaa mm. susilta ja karhuilta, kertoo Marika Leivonen.

- Vaikka se on suuri koira, ei kukaan ole vielä Eemeliä pelännyt. Se on kuin iso pehmoinen nalle. Varjomäen Eemelin nimi tulee kennelistä, josta se on kotoisin.

Eemeli tykkää työstään: ihmisistä, lapsista ja tarinoista, kirjastokoiran emäntä kertoo. Kuuntelutyöntekijä lähtee mielellään töihin.

- Eemeli ei hermostu kesken lukemisen, vaan pötköttää matollaan ja kuuntelee. Jotkut lapset esimerkiksi näyttävät kirjoista kuvia Eemelille, ja koira todella katsoo.

- On ollut mahtavaa seurata, miten vaikka ensimmäisellä kerralla lukeminen on ollut arkaa, mutta seuraavalla kerralla sujuu jo paremmin, iloitsee Marika Leivonen.

Suosittelemme sinulle