Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Akne voi yllättää naisen kypsässäkin iässä

Kypsään ikään ehtinyt ihminen, useimmiten nainen, saattaa havahtua jokin aamu finniongelmaan. Muutokset hormonitasapainossa voivat puhkaista aikuisiän aknen, johon on onneksi olemassa tehokas lääke.

Nenä ja suu.
Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle
Juha-Petri Koponen
Avaa Yle-sovelluksessa

Aknea on totuttu pitämään nuorison vaivana, mutta joskus se puhkeaa myös aikuisella. Luonto on tässä kohdin epäreilu, sillä useimmiten aikuisiän akne on naisten vaiva.

Oli kyseessä nuoren tai kypsemmän ihmisen iho-ongelma, taustalla ovat samat hormonaaliset syyt. Lisääntynyt androgeeni eli mieshormoni aiheuttaa talirauhasen liikatoiminnan.

- Naisilla tulee ennen vaihdevuosia usein hormoniosuuksien muutoksia, jolloin mieshormonin määrä lisääntyy, kun taas estrogeeni eli naishormooni vähenee, kertoo Päijät-Hämeen keskussairaalan ihotautien poliklinikan osastonylilääkäri Kari Saarinen.

Hormonitasapaino voi heilahtaa, kun nainen lopettaa ehkäisypillierien käytön tai poistattaa kierukan. Myös stressi voi laukaista aknen.

- Tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä, että voimakas stressi vaikuttaa hormoneihin ja lisää riskiä saada aikuisiän akne.

Apu voi löytyä vasta ihotautilääkäriltä

Ongelmaa voidaan ehkäistä hormonilääkityksellä. Myös stressin syihin puuttuminen ja sen vähentäminen saattaa tuoda helpotuksen.

Mikäli vaiva ei kuitenkaan hellitä yleislääkärin avulla, on syytä kääntyä ihotautilääkärin puoleen. Heiltä löytyy jo 30 vuotta käytetty ja tehokkaaksi havaittu lääke.

- Vain ihotautilääkäri voi määrätä a-vitamiinijohdannaista, eli isotretinoiinia. Se rauhoittaa talirauhasen tulehduksen ja lisääntyneen talin tuotannon.

Lääke alkaa vaikuttaa jo muutamassa kuukaudessa, ja usein tulokset ovat jopa pysyviä. Kaikille lääke ei sovellu ja esimerkiksi raskaana olevilta naisilta sen käyttö on ehdottomasti kielletty.

Tutkimuksissa on saatu selvää näyttöä, että voimakas stressi vaikuttaa hormoneihin ja lisää riskiä saada aikuisiän akne.

Kari Saarinen

- Netissä on kauhukertomuksia lääkkeen sivuvaikutuksista, mutta silloin kyse on ollut väärästä annostuksesta. Lääkärin ohjeita noudatettaessa isotretinoiinin käyttö on aivan turvallista, vakuuttaa ihotautien ylilääkäri Kari Saarinen.

Potilaita vähän mutta tasaisesti

Monilla ihmisillä iho-ongelmat lisääntyvät kesäisin. Aikuisiän akneen vuodenajalla ei tiettävästi ole vaikutusta.

- Kesällä saatetaan kuitenkin käyttää paljon öljymäisiä voiteita kuten aurinkorasvoja sekä lisätä meikkiä. Ne voivat lisätä ihon ärsyyntymistä. 

Saarisen vastaanotolla Päijät-Hämeen keskussairaalassa käy viikottain muutama vaivasta kärsivä ihminen, mutta suuresta kansansairaudesta aikuisiän aknessa ei ole kyse. 

- Nuorten akneen verrattuna ongelma on toki vähäinen.

Suosittelemme sinulle