Hyppää sisältöön

Pohjalainen nainen ei metsästä - lappilainen metsästää

Metsästys on säilynyt miesten harrastuksena. Riistanhoitomaksun maksaneista vain 6,1 prosenttia on naisia. Vähiten metsästäviä naisia on Pohjanmaalla, eniten Lapissa.

Kuva: YLE
Anssi Leppänen

Pohjalainen metsästäjäkunta on miesvaltaisempaa kuin muualla. Suomen riistakeskuksen Pohjanmaan alueella vain neljä prosenttia riistanhoitomaksun maksaneista on naisia. Luku on maan pienin. Rannikko-Pohjanmaallakin vastaava luku on vain 5,7 prosenttia, kun koko maan keskiarvo on 6,1.

Eniten naismetsästäjiä riistanhoitomaksutilaston mukaan on Lapissa, jossa noin joka kymmenes riistanhoitomaksun maksaneista on nainen.

Kolmannes maksaa, mutta ei metsästä

Metsästyskortin suorittaneen henkilön on maksettava vuosittain riistanhoitomaksu on maksettava vuosittain, jos aikoo metsästää. Jos maksun jättää maksamatta viitenä vuonna peräkkäin, on metsästäjäntutkinto tentittävä uudestaan ennen metsästämistä.

Vuonna 2012 Suomen riistakeskuksen rekisterissä oli 308 187 riistanhoitomaksun maksannutta metsästäjää. Heistä noin kaksi kolmannesta käi riistakeskuksen arvion mukaan metsästämässä vähintään kerran. Pohjanmaan ja Rannikko-Pohjanmaan alueella maksun maksaneita oli 33 328 henkilöä, heistä arvion mukaan 22 800 kävi metsällä vähintään kerran.

Eniten tilastojen mukana metsästetään pienriistaa. Lukumääräisesti eniten saaliiksi saatiin sinisorsia, sepelkyyhkyjä ja teeriä. Vesilintuja ammuttiin yhteensä vajaa puoli miljoonaa, siitä puolet oli sinisorsia.

Suosittelemme sinulle