Hyppää sisältöön

Nyt sitä on tutkittu: Täysikuu todella näyttäisi vaikeuttavan nukkumista

Kuuhulluudella näyttäisi sveitsiläistutkimuksen mukaan olevan tieteellistä pohjaa. Tutkimuksessa havaittiin, että ihmiset nukkuivat keskimäärin vähemmän ja nukahtaminen kesti kauemmin täydenkuun aikana.

Täysikuu Ateenassa 23. kesäkuuta 2013. Kuva: Alkis Konstantindis / EPA
Marika Kataja-Lian

Sveitsiläiset tutkijat ovat havainneet, että ihmisillä on vaikeampi nukkua kunnolliset yöunet täysikuun aikaan. Tutkimuksen mukaan tämä pätee myös silloin, kun kuuta ei edes näe.

Current Biology -tiedelehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 33 vapaaehtoista. Vapaaehtoisia tarkkailtiin unilaboratoriossa kahtena eri yönä niin, että he eivät olleet tietoisia kuunkierrosta tutkimushetkellä eivätkä nähneet kuuta.

Kun kuu oli täysi, tutkittavat nukkuivat keskimäärin 20 minuuttia vähemmän yön aikana. Myös nukahtaminen kesti keskimäärin viisi minuuttia pidempään kuin uudenkuun aikana. Tutkittavien melatoniini-hormonin tasossa oli myös selvä lasku täysikuun aikaan. Melatoniini on yhteydessä ihmisen vuorokausirytmin säätelyyn siten, että pimeän aikaan melatoniinia on enemmän ja valoisalla vähemmän. Melatoniiniin häiriöön vaikuttaa myös esimerkiksi liian kirkkaat valot illalla.

Baselin yliopiston tutkijaryhmä kuitenkin uskoo, että kuulla on vaikutuksensa valon määrästä huolimatta.

- Kuunkierto näyttäisi vaikuttavan ihmisten nukkumiseen myös silloin kuin henkilö ei näe kuuta eikä ole tietoinen varsinaisesta kuun vaiheesta, sanoo professori Christian Cajochen.

Tutkittavien syvään uneen liittyvä aivotoiminta väheni lähes kolmanneksella täysikuun aikaan. Tutkimukseen osallistuneet kertoivat myös tuntevansa itsensä vähemmän levänneeksi. Tutkijat arvelivat, että osa ihmisistä saattaa olla erityisen herkkiä täysikuun vaikutuksille.

Tutkimuksessa ei alun perin aiottu tutkia täysikuun vaikutusta unen laatuun. Ajatus tästä syntyi tutkijoiden illanvietossa käydyssä keskustelussa, ja tämän jälkeen tutkimustuloksia käytiin uudelleen läpi verraten niitä kuun vaiheisiin, kertoo BBC.

- Tietääksemme tämä on ensimmäinen raportoitu kuun vaikutus riippumattomaan unimittaukseen, tutkimuksessa sanotaan.

Tutkijat kuitenkin sanovat, että lisätutkimukset ovat nyt tarpeen. Tutkimus oli pieni, mutta siitä huolimatta se näyttäisi antavan merkittäviä tieteellisiä huomioita kuun vaikutuksesta unen laatuun.

Suosittelemme sinulle