Hyppää sisältöön

YIT:llä vaikeaa kotimaassa – Rakennusliitto huolissaan koko alasta

Suomen suurimman rakennusyhtiön YIT:n tulos kotimaassa heikkeni selvästi alkuvuonna. Rakennusliitossa pelätään, että alalla on työttömänä kohta joka neljäs työntekijä.

Johan Jaakkola

Rakennusyhtiö YIT:n liikevoitto ja liikevaihto kotimaassa laskivat huhti-kesäkuussa selvästi. Liikevoitto tipahti Suomen rakentamispalveluissa yli 30 prosenttia 23 miljoonaan euroon ja liikevaihto vajosi yli 20 prosenttia 280 miljoonaan.

Yhtiön tuore toimitusjohtaja Kari Kauniskangas katsookin, että viime viikkoina poliittisen keskustelun ytimessä olleet talouden elvytystoimet olisivat nyt tarpeen.

- Kun kuuntelee markkinoita ja uutisia, on selvää, että ne vaikuttavat rakentamiseen volyymejä pienentävästi ja silloin tietenkin on tilausta elvyttämiselle. Kannattaa varmasti harkita sellaisia toimenpiteitä, jotka parantavat koko Suomen kilpailukykyä.

Rakennusliitto: Myös pienet yritykset vaikeuksissa

Rakennusalalla on nyt työttömänä noin joka viides työntekijä ja Rakennusliitossa pelätään, että lähitulevaisuudessa tilanne sen kuin pahenee. Puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan ensi talvena työttömänä on jo joka neljäs työntekijä, jos käännöstä parempaan ei tapahdu.

Siksi elvytystä pitäisi työntekijöitä edustavan liiton mukaan suunnata erityisesti väylähankkeisiin ja tuettuun asuntotuotantoon.

- Nyt etenkin pienet yritykset ovat vaikeuksissa, kun keikkaa ei tahdo tulla. Tämä merkitsee yritystoiminnan hiipumista ja konkursseja. Ja totta kai se tarkoittaa myös työntekijöille pahaa, kun työtilaisuuksia aukeaa entistä vähemmän, sanoo Matti Harjuniemi.

Elvytystä ovat hallituspuolueista vaatineet viime viikkoina etenkin SDP ja vasemmistoliitto. Hallitus päättää mahdollisista elvytystoimista viimeistään elokuun lopulla, kun se sopii ensi vuoden budjetista.

Heikkenevästä Suomen tilanteesta huolimatta tänään tuloksensa julkistanut YIT menestyy yhä paremmin Venäjällä. Yhtiön asunnot ovat käyneet hyvin kaupaksi etenkin Jekaterinburgissa.

YIT:n kansainvälisten rakentamispalveluiden liikevoitto parani huhti-kesäkuussa 25 prosenttia 14 miljoonasta eurosta vajaaseen 18 miljoonaan.

Suosittelemme sinulle