Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Vadelma kypsyy pimeinä iltoina

Vadelmia voi poimia syyskuun alkupuolelle asti. Esimerkiksi Kainuussa lakkasato jäi heikoksi alkukesän hallayön takia, minkä vuoksi vadelma lienee tänä vuonna aiempaakin suositumpi saalis.

Vadelma
Kuva: Antti Karhunen / Yle
Jouni Pilto,
Jarkko Remahl
Avaa Yle-sovelluksessa

Vadelmien suurimpana vaivana ovat pienet toukat, joiden kuljettamat itiöt aiheuttavat marjojen homehtumista. Itiöitä levittävät muun muassa vattukääriäisen toukat, jotka käyttävät marjaa ravintonaan.

Metsähallituksen erikoissuunnittelja Riitta Nykäsen mukaan kaikki toukat eivät ole haitallisia.

Vadelmat kypsyvät oikeastaan vasta kun tulee jonkinlainen hämärä ja pimeä hetki yöhön.

Riitta Nykänen

- Muistan äitini sanoneen, että vattua se on vatun matokin.

Paljon vadelmia syövä napsii Nykäsen mukaan joka kesä jonkun toukankin. Nykänen toteaakin, ettei vadelmia, erityisesti metsävadelmia, koskaan täysin puhtaiksi saa.

Moninaisia keinoja marjojen siivoamiseen kuitenkin löytyy. Nykänen kehottaa olemaan keräämättä marjoja, joissa näkyy selvästi kuivuneita kohtia. Myös marjan halkaiseminen paljastaa, pitääkö vadelma sisällään yllätyksen. Jo kerätyistä ja kotiin tuoduista marjoista toukat paljastuvat jääkaapissa.

- Itse olen käyttänyt sellaista keinoa saada toukat pois, että laitan vadelmat laakeaan rasiaan ja yöksi jääkaappiin. Jostain käsittämättömästä syystä toukat nousevat vadelman pinnalle, ja siitä ne on helppo sitten noukkia pois. Sen jälkeen toukkia on oleellisesti vähemmän lopullisessa marjamäärässä.

Puskien harventaminen vähentää toukkia

Toukat ovat erityisesti sadekelien vitsaus, mutta myös hautova kosteus saa marjat homehtumaan herkästi. Nykänen neuvookin pitämään huolta erityisesti luonnossa vapaasti kasvavista vadelmapensaista siivoamalla pois aluskasvillisuutta ja vanhoja kuolleita varsia. Tuulen käydessä pysyy myös enin kosteus poissa.

Muistan äitini sanoneen, että vattua se on vatun matokin.

Riitta Nykänen

- Vadelmahan on kaksivuotinen. Ensimmäisenä vuotena se kasvattaa varren, toisena vuonna kukkii ja tekee marjat ja sitten se kuolee. Tänä vuonna marjoneet oksat ovat keväällä kuivia ja helposti katkaistavia. Niiden pois ottaminen väljentää vatukkoa ja vähentää toukkien määrää.

Tarhattu vadelmakaan ei ole täysin suojassa hyönteisiltä. Nykänen toteaakin vadelman olevan hyvin herkkä marja. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että vatukot, joita käytetään enemmän myös marjovat paremmin. Oman onnensa nojaan jätetty vatukko ei menesty.

- Yksi asia on tietysti myös se, että jos sieltä kerää ne kypsät pois ennen kuin ne ehtii homehtua, niin siellä on vähemmän leviäviä homeitiöitä.

Vattu viihtyy vanhoissa pihoissa

Nykänen uskoo tänä vuonna saatavan hyvä vadelmasato. Hänen mukaansa aurinkoinen ja tuulinen ilma on ehkä paras vadelman kypsyttäjä.

Erikoisena asiana Nykänen pitää sitä, että vadelma tuntuu kypsyvän öisin. Edellisen päivän käynnin jäljiltä aamulla pensaista löytyy jälleen kypsiä marjoja.

- Vadelmat kypsyvät oikeastaan vasta kun tulee jonkinlainen hämärä ja pimeä hetki yöhön. Niin kauan, kun läpi yön on valoisaa, vadelmat eivät kypsy vaikka olisi kuinka lämmintä ja kuivaa.

Parhaita paikkoja vadelmalle ovat vanhat kivirauniot peltojen reunoilla, vanhat pihapiirit ja hakkuualueet, joissa vadelma saattaa tuottaa satoa hyvin ainakin muutaman vuoden ennen, kunnes muu kasvillisuus alkaa varjostaa sitä.

Suosittelemme sinulle