Hyppää sisältöön

Ympäristöministeri Niinistö ympäristöasioista: "Toimin tieteen pohjalta, en keksi totuuksia"

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) uskoo maailmalla kiisteltyyn ilmaston lämpenemisen ja hiilidioksidipäästöjen yhteyteen, vaikka ilmasto ei ole tutkimuslaitosten mukaan lämmennyt sitten vuoden 1997. Aiheesta on virinnyt laajaa keskustelua.

Ympäristöministeri Ville Niinistö.
Ympäristöministeri Ville Niinistö. Kuva: Yle
Yle Uutiset

Maailmalla kiistellään ilmaston lämpenemisen ja hiilidioksidipäästöjen yhteydestä. Arvostettujen ilmastontutkimuslaitosten mukaan globaali ilmasto ei ole enää lämmennyt vuosiin. Muun muassa Nasan ja Ison-Britannian ilmatieteen laitoksen tilastoissa ei ole näkynyt lämpenemistä 16 vuoteen. Väite on herättänyt paljon kysymyksiä, joista voi lukea laajemmin täältä.

Hallituksella ei ole suunnitelmia sen varalle, että ilmasto jäähtyisikin.

– Tutkijat kertovat meille faktat. Minä uskon valistuneeseen politiikkaan ja tutkijat sanovat, että hiilidioksidin nousu ilmakehässä tulee nostamaan alailmakehän lämpötilaa pitkällä aikavälillä vähintään neljä astetta, jollei ryhdytä poliittisiin toimenpiteisiin. Olen valistusajan kasvatteja. Jos tiede sanoo jotain, toimin poliitikkona sen pohjalta. En keksi itse totuuksia, painottaa Niinistö Ylen A-studion haastattelussa.

Vihreiden ajamasta ilmastolaista tuli kompromissien tuloksena toimintaa ohjaava puitelaki. Tarkoista päästövähennystavoitteistakin sovitaan myöhemmin poliittisissa neuvotteluissa. Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) puolustaa lakia ja sanoo sen vähentävän ympäristöasioiden päällekkäistä sääntelyä.

Niinistö toteaa vireillä olevan ilmastolain olevan enemmän ohjaava kuin velvoittava. Niinistö myöntää puitelain olevan kompromissien tulos. Muun muassa vihreiden taustalla vahvasti vaikuttavat ympäristöjärjestöt ovat vaatineet vahvaa ilmastolakia.

– Tieteellinen ilmastopaneeli, joka on tutkijoista koostuva ryhmä, haluaa vahvan ohjaavan lain, mutta hallituksen valmistelussa eri ministeriöiden ja puolueiden välillä on päädytty siihen kompromissiin, että tehdään puitelakiesitys.

Ei tarkkoja päästövähennyksiä, vähentää päällekkäisyyksiä

Niinistön mukaan ilmastolaki ohjaa kaikkia muita lakeja ja hallinnon ympäristöön liittyvää kokonaisvalmistelua. Laki ei tule pitämään sisällään tarkkoja lukuja päästövähennystavoitteista, vaan niistä neuvotellaan erikseen.

– Ilmastolain tarkoitus on ohjata tehokkaasti päästövähennyksiä niin, että kaikkien ministeriöiden toimet kootaan yhteen. Päästövähennystavoite sovitaan sitten erikseen. Minun näkemykseni on, että sen pitää olla vuoteen 2030 mennessä noin 40 - 60 prosenttia, mielellään yli 40 prosenttia koko EU-tasolla, jotta ilmastonmuutoksen torjunta etenee. Myös muilta maan osilta vaaditaan vastaavia toimia.

Ilmastolailla ei tule olemaan vaikutusta teollisuuteen, jonka päästöjä yritetään hillitä päästökaupan avulla. Uusi laki kohdistuisikin pääasiassa liikenteeseen, palveluelinkeinoihin ja viranomaisiin.Niinistö sanoo, että laki vähentää päällekkäistä sääntelyä esimerkiksi liikenteen, jätehuollon, energiantuotannon ja asumisen osalta.

Vihreiden toivomuksesta Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelmaan otettiin tavoitteeksi ilmastolain valmistelu. Lain valmistelu annettiin uudelle neuvottelukunnalle, joka sai nimekseen ilmastopaneeli. Lakiesitys pitäisi saada ympäristöministeriöstä eduskunnan käsittelyyn ensi syksynä.

Juttua päivitetty 30.7. klo 18.20: Lisätty taustatietolinkkejä ja linkki jatkojuttuun aiheesta. Lisätty ensimmäisen kpl:een loppuun lause "Väite on herättänyt..."

Suosittelemme sinulle