Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Ulkoistettu terveysasema haastaa kaupungin omat joukot Espoossa

Hoitoonpääsy on nopeutunut Suvelan ja Tuomarilan alueilla selkeästi uuden ulkoistetun terveysaseman aloitettua toimintansa Espoontorilla toukokuussa. Esimerkki potkii myös vanhoja terveysasemia entistä parempiin suorituksiin.

Lääkäri mittaamassa potilaan verenpainetta.
Kuva: Yle
Maija Mokkila
Avaa Yle-sovelluksessa

Mediverkon hoitama terveysasema avasi ovensa asiakkaille Espoontorilla toukokuussa. Lääkäriajan saaminen on sen jälkeen ollut Suvelan ja Tuomarilan asukkaille huomattavasti helpompaa kuin vielä viime talvena.

Espoon terveysasematoiminnan johtava ylilääkäri Tuija Kumpulainen onkin tyytyväinen ensimmäisinä kuukausina saatuihin kokemuksiin.

- Asiakaspalautejärjestelmän kautta on tullut hyvää palautetta ja samaan aikaan olemme nähneet, että heidän palveluidensa saatavuus on ollut hyvä, mitä on tietysti tällä tavoiteltukin, Kumpulainen toteaa.

Vipinää vanhoille terveysasemille

Myös kaupungin omassa hoidossa oleva Samarian terveysasema Espoon keskuksessa on kevään aikana kehittänyt toimintojaan, mikä on parantanut hoitoonpääsytilannetta koko suuralueella.

- Nyt on tietysti menty hiljaiselovaihetta kesän ajan eli tarkat paikat tulevat elokuussa, kun ihmiset palaavat lomilta ja ryhtyvät kysymään kiireettömiä aikoja enemmän, Kumpulainen toteaa.

Yksityisen yrityksen pyörittämä terveysasema on kuitenkin hänen mukaansa jo nythaastanut kaupungin omat joukot myönteisesti.

Enää ei oikein voi tuudittautua siihen, että neljän viikon odotusaika olisi hyvä, kun ei se ole.

Tuija Kumpulainen

- He ovat panneet töpinäksi ja heillä on ollut parempi saatavuus kuin meidän monella muulla asemalla. Se on pannut vipinää muuallekin, sillä enää ei oikein voi tuudittautua siihen, että neljän viikon odotusaika olisi hyvä, kun ei se ole.

Uusia ulkoistuksia pohditaan syksyllä

Ulkoistettu terveysasema saa rahoituksensa hoidettavan väestömäärän perusteella vanhojen asemien tapaan. Kumpulainen odottaakin toiminnan tarkempaa arviointia mielenkiinnolla.

- Jos he todella pystyvät tekemään sen kannattavasti, se osoittaa, että toisenlaisiakin toimintamalleja voisi olla. Perinteinen tapa kun on monesti aika jäykkä, hän huomauttaa.

Toimintamallin laajentamista muille alueille pohditaankin Espoossa vielä tämän vuoden aikana.

Suosittelemme sinulle