Hyppää sisältöön

Elina Knihtilä uskoo suomalaiseen teatteriyleisöön

Elokuussa näyttelijäntyön professorina Taideyliopiston teatterikorkeakoulussa aloittava näyttelijä Elina Knihtilä haluaa valaa nuoriin näyttelijöihin uskoa suomalaiseen yleisöön ja maakunnalliseen teatteriin.

Elina Knihtilä
Elina Knihtilä Kuva: Minna Isotalo / Yle
Ilona Koivisto

Näyttelijä Elina Knihtilä on pian uuden haasteen edessä. Näyttelijäntyön professorina elokuussa Taideyliopiston teatterikorkeakoulussa aloittava Knihtilä suhtautuu pestiinsä tyynesti, mutta odottaen.

- Tuntuu siltä, että kaikki muut reagoivat asiaan voimakkaammin kuin minä itse. Kovan vastuun saankin kannateltavakseni. Minun ja muiden professorien tehtävänä on huolehtia siitä, että tähän maahan tulee uusia hienoja näyttelijäsukupolvia, Knihtilä sanoo.

Knihtilän kesä on pitänyt sisällään etupäässä elokuvantekoa. Knihtilä näyttele Marjatta Kurennniemen kirjoihin perustuvassa elokuvassa Onneli ja Anneli. Professuurin myötä Knihtilää nähdään kuitenkin jatkossa vähemmän sekä teatterilavoilla että valkokankaalla.

- En missään nimessä aio lopettaa näyttelijäntyötä, mutta teen sitä mahdollisuuksien mukaan.

Työ freelancerina on monen nuoren näyttelijän kohtalo

Knihtilä näkee nykymaailman nuoren näyttelijän kannalta kovana. Yhä suurempi osa näyttelijöistä tekee, halusi tai ei, töitä freelancerina.

Kunnat ovat kiristäneet talouksiaan ja se näkyy laitosteattereiden mahdollisuuksissa kiinnittää nuoria näyttelijöitä.

Elina Knihtilä

- Kunnat ovat kiristäneet talouksiaan ja se näkyy laitosteattereiden mahdollisuuksissa kiinnittää nuoria näyttelijöitä, Knihtilä toteaa.

Toivottomalta tilanne ei kuitenkaan Knihtilän mielestä näytä.

- Uskon, että töitä riittää myös tulevaisuudessa. Parin viime vuoden työttömyystilastoissa näkyivät lähinnä isojen teattereiden säästökuurit ja Yleisradion epävarma rahoitustilanne. Ylekin kun on iso työllistäjä näyttelijöille.

Vaikka monen maakunnan teatterin taloustilanne onkin heikko, Knihtilä uskoo maakunnallisen teatteritaiteen voimaan ja mahdollisuuksiin.

- Maakunnissa tehdään mielenkiintoista jälkeä silloin kun taiteelliseen työskentelyyn annetaan mahdollisuus teatterinjohtajille ja ohjaajille. Esimerkiksi Sini Pesonen ja Jussi Moila ovat tehneet hienoa työtä Kokkolan kaupunginteatterissa.

Teatteriprofessori haluaa kannustaa nuoria näyttelijöitä uskomaan suomalaisen teatteriyleisön voimaan.

- Suomalainen yleisö löytää varmasti myös taiteellisesti haastavat esitykset, eikä vain komedioita tai niin sanotusti kaupallisempaa ohjelmistoa, Knihtilä sanoo.

Juttua on korjattu 30.7. klo 18.15. Knihtilä aloittaa näyttelijäntyön professorina eikä teatteriprofessorina.

Suosittelemme sinulle