Yhdysvallat voi urkkia lähes kaikkea tavallisen käyttäjän verkkoviestintää salaisen vakoilujärjestelmänsä avulla, brittisanomalehti The Guardian paljasti keskiviikkona. Kansallisen turvallisuusviraston NSA:n huippusalainen ohjelma mahdollistaa haut tietokannoista, joissa on miljoonien ihmisten sähköposteja, Facebook-keskusteluja sekä tietoja selaushistoriasta. The Guardian sai yksityiskohtaiset tiedot XKeyscore-nimisestä järjestelmästä tietovuotaja Edward Snowdenilta.
The Guardian julkaisi verkkosivuillaan useita kuvia koulutusmateriaalista, joilla NSA:n työntekijöitä opetetaan käyttämään XKeyscorea. Vuodelta 2008 peräisin olevat dokumentit paljastavat, että järjestelmällä voi seurata sähköpostien ja sosiaalisen median lisäksi käytännössä lähes kaikkea muuta toimintaa verkossa. Dokumenteista ilmenee myös, että XKeyscore on NSA:n laajimmalle ulottuva digitaalinen verkkotiedusteluohjelma.
Myös amerikkalaisia voidaan seurata
Uudet tiedot vahvistavat Edward Snowdenin kesäkuussa The Guardianille antaman lausunnon, jonka mukaan hän pystyi työssään vakoilemaan verkossa ketä tahansa tavallisista ihmisistä presidenttiin. Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaiset ovat ehdottomasti kiistäneet Snowdenin väitteen, ja Valkoisen talon tiedustelukomitean johtaja Mike Rogers on sanonut Snowdenin valehdelleen.
Materiaaleista ilmenee myös, että NSA:n analyytikot voivat vakoilla ihmisiä ilman lupaa tai toisen NSA:n työntekijän varmistusta. Yhdysvaltain tiedustelupalvelun agentit eivät saisi vakoilla Yhdysvaltain kansalaisia ilman oikeuden määräystä, mutta Snowdenin vuodot osoittavat, että amerikkalaisten verkkokäyttäytymistä voidaan seurata laajasti ja järjestelmällisesti ilman määräystä. Tiedustelupalvelun agentti tarvitsee vain tiedon kohteen sähköposti- tai ip-osoitteesta.
Analyytikot voivat hakea tietoja myös nimillä, puhelinnumeroilla tai käytetyn kielen ja selaimen perusteella, ja haut voidaan kohdistaa tietyille aikaväleille. Internetin selailuhistoriaa NSA voi urkkia tutkimalla kohteen käyttämiä hakusanoja tai avattuja verkkosivuja. Facebook-keskusteluihin NSA pääsee käsiksi tekemällä hakuja Facebookin käyttäjänimillä. The Guardianin mukaan järjestelmä mahdollistaa myös ihmisten verkonkäytön reaaliaikaisen seurannan.
NSA:n johto tarkastaa aika ajoin analyytikoiden tekemät haut, mutta Edward Snowden on kertonut, että hakuja kyseenalaistetaan todella harvoin.
NSA myöntää: XKeyscore on olemassa
Kaikesta NSA:n keräämästä verkkotiedustelutiedosta suurin osa on XKeyscoren tietokannoissa. Järjestelmä kerää kuitenkin niin paljon dataa, että sitä voidaan varastoida vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Esimerkiksi sähköpostien sisällöt säilyvät järjestelmässä vain kolmesta viiteen päivään, mutta metadata säilyy 30 päivää. Varastointiongelman NSA on ratkaissut rakentamalla järjestelmän, johon agentit voivat tallentaa "kiinnostavaa" sisältöä. Näin materiaalia voidaan varastoida jopa viisi vuotta.
Dokumenttien mukaan XKeyscorea päivitetään entistä tehokkaammaksi ja nopeammaksi, ja siihen päivitetään uusia hakuominaisuuksia, kuten mahdollisuus tutkia digikuvien metatietoja.
Uusien vuotojen julkaisun jälkeen NSA myönsi XKeyscoren olemassaolon ja sanoi, että ohjelmaa käytetään NSA:n laillisessa ulkomaan signaalitiedustelussa. Valkoinen talo ilmoitti, että pääsy Snowdenin tarkoittamiin työkaluihin on vain luvan saaneilla henkilöillä, ja että järjestelmä on suojattu väärinkäytöksiltä.
NSA kiisti, että tiedonkeruu olisi rajoittamatonta.
- Salaisen materiaalin julkistaminen ilman kontekstia vaarantaa lähteemme ja metodimme, ja entuudestaan hämmentää Yhdysvalloille erittäin tärkeää aihetta, NSA ilmoitti.