Hyppää sisältöön

Woima-sonnin rankka elämä - katso kuvat

Haminan Tervasaaressa hylättynä nököttävä Woima-sonni on surullinen näky. Hiljalleen lahoavan sonnin korvan vei jo aikaisemmin ilmeisesti myrskytuuli. Teoksen sisälle työnnetyn nuotion jäljiltä vatsakin repsottaa nyt avoinna.

Palojäljet Woima-sonnin vatsassa.
Kuva: Juha Korhonen / Yle
Satu Krautsuk

Tervasaaressa seisovan Woima-sonnin seitsenvuotinen taival on ollut kivinen. Sonnin olemus on muuttunut vuosien myötä harmaaksi ja huteraksi. Sen toinen korva on irronnut ja vatsaan ilmestyi viimeöisen tulipalon jäljiltä kaksi isoa reikää.

Karja-aiheisista teoksistaan tunnettu taiteilija Miina Äkkijyrkkä avustajineen rakensi puisen Woima-Sonnin Tervasaareen vuonna 2006. Jykevä, kuusi metriä korkea ja 16 metriä pitkä sonni kastettiin saman vuoden Hamina Tattoossa. Kastetilaisuudessa esiintyi Pelle Miljoona estradinaan Woima-sonnin pää.

Teos jäi kuitenkin keskeneräiseksi eikä taiteilija suostunut viimeistelemään sitä kaupungin kehotuksista huolimatta.

Tämän jälkeen alkoi kiistely sonnin omistajuudesta ja tekijänoikeuksista. Haminan kaupunki kehotti taiteilijaa siirtämään teoksensa pois, kun sen väliaikainen sijoituslupa oli umpeutunut. Äkkijyrkkä ei tähän suostunut.

Kaupunki olisi voinut myös pitää sonnin, mutta Äkkijyrkän antama hinta teokselle oli Haminan kukkarolle liian korkea.

Vuonna 2011 kaupunki päätti, että Äkkijyrkän on viimeisteltävä teoksensa ja käsitellä sen raaka-aineena käytetty puu. Mitään ei tapahtunut ja sonni pysyi paikoillaan. Hyöky-aluksen kapteeni Patu Patanen huolestui sonnista ja yritti herätellä päättäjiä polttamalla sonnista tehdyn pienen luonnoksen. Patasen mielestä Woima-sonni piti joko kunnostaa tai polttaa.

Kaupunki on tämän jälkeen jatkanut sonnin sijoituslupaa eripituisissa pätkissä. Ongelmana on, että kaupungilla ei ole oikeutta siirtää sonnia pois.

Woima-sonnille on etsitty uutta kotia jo nelisen vuotta. Sijoituspaikkoja on selvitetty pääkaupunkiseudulta ja viimeisin käänne saatiin, kun puisesta teoksesta innostunut kulttuuripersoona Aira Samulin ilmoitti viime talvena adoptoivansa sen. Samulin aikoi sijoittaa Woima-sonnin Hyrsylän mutkaan. Kuljetuskustannukset nousivat kuitenkin kymmeniin tuhansiin euroihin ja siirto venähti.

Haminan kaupunki myönsi heinäkuussa sonnille jälleen uuden jatkoajan, tällä kertaa lokakuun loppuun asti.

Viime yönä joku ilmeisesti halusi lopettaa Woima-sonnin kärsimykset. Sonnin vatsaan kasattiin nuotio, joka sytytettiin palamaan. Nuotio kuitenkin näytti pudonneen maahan, kun tuli poltti sonnin vatsaan reiän.

Woima-sonni kituu yhä.

Suosittelemme sinulle