Hyppää sisältöön

Naisvankila ravisteli Heikki Kahilaa tuntuvasti

"En ollut vankien, enkä pamppujen puolella; jäin harmaalle vyöhykkeelle, minkä ansiosta aloin kuulla tarinoita siitä, miten kohtalo oli näitä ihmisiä kuljettanut."

Tv-kasvo Heikki Kahila.
Kuva: Anne Karppinen / Yle
Anne Karppinen

Muutaman vuoden jatkuneet vierailut Hämeenlinnan naisvankilassa 1980-luvun loppupuolella kouraisivat syvältä, sanoo tv-kasvo Heikki Kahila. Kaikki alkoi Kahilan varsin epäsovinnaisesta ehdotuksesta koota vankilassa olevista romaninaisista kuoro laulamaan Taisto Ahlgrenin tango Pettäjän tie VR:n 125-vuotisjuhlalähetykseen.

Ehdotus kuvaa hyvin Suomen Television ensimmäisenä uutiskuuluttajana kansakunnan muistiin kotiutunutta Heikki Kahilaa.

- Tietäminen on hyvin keskeinen asia viihteessä. Pitää olla selvillä, millaisessa yhteiskunnassa tässä koetetaan yleisöä viihdyttää. Pitää tietää, mille nauretaan. Tämä edellytää hyviä yleistietoja, mikä ei ole itsestään selvää nykyisessä Suomessa, jonka monikerroksisuus on romahduttanut yleistiedon tason pahasti.

Juhlajuna-lähetykseen ei lopulta saatu koottua romaninaisten kuoroa, koska heitä ei ollut vankilassa tarpeeksi montaa. Kuoro kuitenkin syntyi ja esitettäväksi kappaleeksi valikoitui_ Kultainen nuoruus_.

- Esityksessä oli sellaista ilmaisun voimaa ja tulkintaa, että pala nousi kokeneimmankin viihteentekijän kurkkuun, Kahila muistelee.

Kun luottamus naisvankeihin oli rakentunut, Kahilan vierailut vankilassa jatkuivat kolme vuotta. Tänä aikana kaltereiden takana tanssittiin. Kokemuksista syntyi 1990-luvun alussa nähty kymmenosainen Enkelten siipi -sarja.

Ääni, joka tunnetaan

Nyt, 77-vuotissyntymäpäivänsä ja muistelmateoksen Ääneen elettyä julkaisemisen kynnyksellä, Kahila kertoo muistavansa noita vuosia elämänsä vaikuttavimpana keikkana.

- En ollut vankien, enkä pamppujen puolella; jäin harmaalle vyöhykkeelle, minkä ansiosta aloin kuulla tarinoita siitä, miten kohtalo oli näitä ihmisiä kuljettanut. Olihan siinä välillä karvat pystyssä ja pala kurkussa.

Kahilalta on pyydetty muistelmia kaikkiaan neljä kertaa ja yhtä monta kertaa hän on torjunut kosiskelut. Nyt aika oli kypsä ja Gummeruksen kustantamaÄäneen elettyäjulkaistaan elokuun 8. päivä. Kieltäytymiseen on ollut syynsä.

Heikki on lisenssillä Varkaudessa kasvanut stadin kundi.

Sari Tamminen

- Muistelmien täytyy olla varsin rehellinen läpivalaisu koko elämästä. Luonteellani sitä ei ryhdytä tekemään. Muotoa haettiinkin aika monta vuotta, kunnes Gummeruksen toimitusjohtaja Mikko Meronen ehdotti, että entäpä jos ryhtyisin kertomaan tarinoita.

Kun idea oli kristallisoitunut, Kahila ryhtyi työhön puolitoista vuotta sitten.

- Kirjoittaminen oli hyvin raskas prosessi. Jouduin avaamaan sellaisia muistojeni ovia, jotka luulin jo sulkeneeni. Välillä istuin, itkin ja kirjoitin.

Kirja on jäähyväiset

Kirja on Kahilan henkilökohtaiset jäähyväiset sille Suomelle, jota ei enää ole.

- Halusin myös mennä ihan rehellisesti nostalgian alueelle, kaipuuseen, joka on hyvin voimakas tunnetila ennen kaikkea viihdettä tehtäessä. Lisäksi kirjassa on hyvin paljon menneeseen yhtenäiskulttuuriin liittyviä asioita, tapahtumia, sattumuksiakin, jotka ovat koskettaneet miljoonia suomalaisia tavallaan edustamani julkisuuden kautta.

Sydämeltään Kahila on viihteentekijä. Ja viihdettä hän on saanut sydämensä kyllyydestä tehdä, eikä se sarka ole vielä edes loppuun kynnetty. Silti hän edustaaedelleen huomattavalle osalle suomalaisia sitä yhtenäiskulttuurin aikaa, jolloin Kekkonen hallitsi, Kahila luki uutiset ja Sopanen kuulutti.

Jos Kahila on hiljaa, ne tuntee sen naamasta. Jos se panee ämpärin päähänsä, ne tuntee sen äänestä.

Heikki Hietamies

- Olimme tavattoman keskeisiä henkilöitä Teija Sopasen kanssa. Minulle uutisvuodet olivat henkilökohtaisen minän kannalta ylikontrolloitua aikaa. Henkilöni merkitys oli uutistyössä suuri ja arvostin sitä, mitä tein. Ei siinä paljon pantu hulinaksi eikä rellestetty, imago oli säilytettävä, Kahila sanoo ja lisää, että 1970-luvun puolivälistä eteenpäin hänet näki ruudussa 2,5 miljoonaa ihmistä. Vastaaviin määrin ei Suomessa koskaan enää päästä.

Uutisiin ”vahingossa”

Itse asiassa Heikki Kahila pitää omaa tarinaansa eräänlaisena Tuhkimo-tarinana. Hän oli menossa SOK:n mainososastolle töihin, kun serkkunsa Olli Laitinen antoi vinkin, että Yleisradiossa kannattaisi poiketa sellaisen miehen kuin Erkki Raatikaisen jutuilla.

- Kävelin siis Pasilanmäen ylös ja poistuin sieltä 40 vuotta myöhemmin mustalla limousinella. Pesti SOK:n mainososastolla kesti yhden päivän.

Uutismitta tuli täyteen 1978. Kahila hävisi ruudusta ja kansa suuttui. Heikki Kahilan uutisilme oli vakuuttanut maailman olevan paikallaan peräti 14 vuotta. Koko ajan uutismiehen toinen jalka oli kuitenkin viihteessä. Tämä ristiriita synnytti lopulta Suuren uutissodan, jonka pyörteisiin joutui paitsi Kahila myös Kauko Saarentaus. Kahila siirtyi perustettuun Hannu Karpon johtamaan erikoistoimitukseen. Lopullinen vinksahtaminen viihteeseen oli tapahtunut.

Nykyisin virta on kääntynyt toisen suuntaan. Uutisiinkin halutaan mahdollisimman suuren ”julkisuuspääoman ihmisiä”, marcobjurströmejä.

Viihdekierrätystä

Viihdekin on luiskahtanut kierrätykseen. Aina viihteen pyörää ei kuitenkaan tarvitsisi keksiä uudelleen, huomauttaa Kahila. Kanavaprofiloinnit ovat kuitenkin pitäneet huolen siitä, että tarjonta on yhdenmukaistunut, kaventunut ja pirstoutunut.

- Ongelma on se, että lähes kaikki kanavat on profiloitu 15 - 40-vuotiaille, TV2 jopa 15 - 29-vuotiaille. Jako on ristiriidassa suomalaisen väestötodellisuuden kanssa. 65-vuotiaita on pitkälle toista miljoonaa, 55-vuotiaista ylöspäin ollaan jo lähempänä kahta miljoonaa.

- Lisäksi viihdettä käsitellään aika laajasti. Se on tullut uutisiinkin jäädäkseen. En kuitenkaan edusta sitä ajattelun suuntaa, että pitäisi palata jonnekin vanhaan. Silti silirimpsis-ajattelu syö asiasisältöjä, se on selvä. Miksi vakavia asioita pitäisi pohtia aina hauskasti?

Heikki Kahila, Ääneen elettyä, Gummerus 2013.

Suosittelemme sinulle