Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Saksalaistestaajat: Alkoholia ja energiajuomia ei saa sekoittaa

Energiajuomia ei saa nauttia urheilun yhteydessä, eikä alkoholin kanssa, väittää 25 energiajuomaa tutkinut Saksan riippumaton tuotetestaussäätiö Stiftung Warentest. Tuoreen kyselyn mukaan jo puolet käyttäjistä juo energiajuomia ja alkoholia yhdessä.

Energiajuomatölkkejä.
Kuva: Stiftung Warentest
Marcus Ziemann
Avaa Yle-sovelluksessa

Stiftung Warentest vertaili 24 energiajuomaa ja yhtä ns. energy shottia. Mukana olivat kaikki tunnetuimmat kansainväliset tuotemerkit. Testaajien mukaan suuria eroja eri juomien väliltä ei löytynyt.

Tuotteista neljä oli sokeritonta. Muissa sokeria oli sitten senkin edestä. Pahimmillaan puolen litran tölkistä sokeria löytyi 23 sokeripalan verran, mikä on enemmän kuin kolajuomissa.

Energiajuomista saatava energia ei tule ihmeaineista, vaan on peräisin sokerista ja piristys tulee kofeiinista, muistuttaa Stiftung Warentest.

”Ei missään tapauksessa alkoholin tai liikunnan yhteydessä”

Stiftung Warentest mainitsee testissään Eurooppalaisen elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tuoreen 16 maan kyselytutkimuksen. Vastanneista joka toinen aikuinen ja nuori sanoi juovansa energiajuomia alkoholin kanssa.

Saksalaisten mukaan yhteiskäyttö on suuri riski. Testaajat vetoavat Sao Paolon yliopistossa tehtyyn tutkimukseen, jossa koehenkilöt eivät pystyneet tunnistamaan todellista humalatilaansa valvotun yön jälkeen.

Vääränlainen väsymystilan arviointi lisää tapaturmia ja onnettomuuksia. Lisäksi yhteiskäyttö lisää rytmihäiriöiden, munuaisvaurioiden ja nestehukasta aiheutuvien lihaskramppien riskiä.

EFSA:n kyselyssä lähes puolet yli 52 000 haastatellusta sanoo nauttivansa energiajuomia liikunnan yhteydessä. Stiftung Warentest varoittaa, että juomien nauttiminen johtaa helpsti kofeiinin yliannostukseen.

Testaajat toteavat, että näiden syiden takia energiajuomia ei pitäisi misään tapauksessa käyttää alkoholin tai liikunnan yhteydessä.

”Väärinkäyttö jo enemmän sääntö kuin poikkeus”

Stiftung Warentestin käyttämä elintarvikeasiantuntija, Saksan riskien arviointiin erikoistuneen laitoksen lääkäri, Anke Ehlers sanoo, että päiväannos energiajuomaa ei saisi ylittää 0,25 litraa.  

Stiftung Warentestin tutkimus johti Saksassa siihen, että amerikkalainen High Performance Energy Drink NOS veti juomansa markkinoilta. Purkista löytyi synteettisiä atsovärejä, jotka ovat kiellettyjä sekä lähes kaksinkertainen määrä kofeiinia sallittuun nähden.  

Saksalaistestaajat muistuttavat, että kofeiinipitoisia energiajuomia juovat jo monet alle 10-vuotiaat. Erityisen himoittuja juomat ovat ikäryhmässä 10-19. Näistä nuorista 68 prosenttia sanoo käyttävänsä energiajuomia. Aikuisista ne maistuvat joka kolmannelle eurooppalaiselle.

Stiftung Warentestin tiedotteen mukaan energiajuomien väärinkäyttö on jo enemmän sääntö kuin poikkeus.  

Suosittelemme