Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Pyhäsalmen kaivoksesta suunnitellaan sähkövarastoa

Kaivoksen käyttöikä päättyy näillä näkymin vuonna 2019. Sen jälkeen Oulun Energia ja kolme muuta sähköyhtiötä kaavailevat sinne pumppuvoimalaitosta.

Tiina Länkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pyhäjärvellä sijaitseva Pyhäsalmen kaivos on saamassa uuden elämän sähkövarastona. Neljä energiayhtiötä selvittää nyt yhdessä kaivoksen soveltuvuutta pumppuvoimalaitokseksi.

Esimerkiksi Lagunan tulo helpottuu kustannussäästöjen ansiosta.

Jukka Tikanmäki

Mukana sähkövarastoselvityksessä ovat Oulun Energia, Oulun Seudun Sähkö, Turku Energia ja Vantaan Energia. Suunnitteluhankkeesta kertoivat maanantaina sähköyhtiöt ja kaivos yhteisellä tiedotteella.

Sähköyhtiöt hyötyisivät syvän kaivoksen putouskorkeudesta, ennätyksellisistä 1 400 metristä. Pyhäsalmen kaivos on Euroopan syvimpiä.

Sinkki- ja kuparikaivoksen malmi on arvion mukaan ehtymässä vuonna 2019. Pyhäsalmen kaivoksen omistaa kanadalainen kuparin tuottaja First Quantum Minerals.

Suomessa ei vielä ole pumppuvoimalaa, vaikka useimpiin Euroopan maihin niitä on jo rakennettu. Selvitysvaihe päättynee kuluvana vuonna, minkä jälkeen toteutuksesta päätetään erikseen.

Samaiseen kaivokseen on suunnitteilla myös kansainvälisen luokan hiukkaslaboratorio Laguna.

- Erilaiset kaivoksen syvyyttä hyödyntävät hankkeet luovat merkittäviä kustannussäästöjä yksittäisille hankkeille, sanoo Pyhäjärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jukka Tikanmäki.

- Esimerkiksi Lagunan tulo helpottuu kustannussäästöjen ansiosta.

Valtio ei ole lähtenyt rahoittamaan liian kalliina pitämäänsä laboratoriohanketta. Pyhäjärvi kuitenkin taistelee yhä sen puolesta.

Muokattu 5.8. kello 15:48. Vaihdettu kaivoksen omistajan nimi Inmet Mining Corporation nimeen First Quantum Minerals.

Suosittelemme