Hyppää sisältöön

Kirkko suunnittelee matalakorkoisten lainojen myöntämistä Britanniassa

Arkkipiispa Justin Welbyn suunnitelmassa kirkko kilpailee tuhansien prosenttien korkoja perivät pikavippifirmat ulos markkinoilta.

Yle Uutiset

Anglikaaninen kirkko ryhtyy myöntämään luottoja ja kilpailemaan korkeita korkoja periviä pikavippifirmoja pois markkinoilta, jos arkkipiispan suunnitelma toteutuu. Kirkko kaavailee matalakorkoisten lainojen myöntämistä, koska viime vuosina pikavippeihin turvautuvien määrä on Britannian huonon taloustilanteen vuoksi moninkertaistunut ja hallitus on haluton sääntelemään alaa.

Uuden tutkimuksen mukaan miljoona brittitaloutta kuukaudessa turvautuu pikavippeihin, joita saa kätevästi muun muassa internetistä. Koska korkokattoa ei ole, pikavipeistä voi joutua pulittamaan tuhansien prosenttien korkoja. Paikalliset eivät usko, että nykyinen oikeistohallitus kattoa myöskään asettaa.

- Pikavipit ovat puhdasta huijausta, mutta monet vanhemmat ihmiset ottavat niitä, sanoo eläkeläinen John Banks.

Canterburyn arkkipiispa Justin Welbyn suunnitelmassa kirkko ryhtyy tarjoamaan lyhytaikaisia luottoja yhdessä osuuskassojen kanssa. Näin kirkko aikoo kilpailla koronkiskurit ulos markkinoilta. Arkkipiispan suunnitelma sai tosin kiusallisen käänteen, kun paljastui, että Englannin kirkko sijoitti 75 000 puntaa Wonga-pikavippifirmaan. Arkkipiispa kuitenkin myönsi, että sijoittaminen pikavippifirmaan oli väärin.

Takaiskusta huolimatta kirkon kaavailemat matalakorkoiset lainat saavat kannatusta Lontoossa.

- Arkkipiispan kokemus talouselämästä, yhdistettynä hengelliseen ja sosiaaliseen näkökulmaan antavat hänelle edellytykset ajatella ihmisten tarpeita maan nykyisessä ilmapiirissä, sanoo Bridget Clarence-Smith.

_Korjattu 6.8. klo 12.45. Jutussa kirjoitettiin Britannian kirkosta, kyse on Englannin anglikaanisesta kirkosta. _

Suosittelemme sinulle