Miltä tuntuisi saada satoja euroja rahaa siitä, että lisää omille nettisivuilleen pari linkkiä? Tietokirjailija ja tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen sai tällaisen tarjouksen viime helmikuussa.
Netissä toimivien rahapelisivustojen ylläpitäjänä esiintynyt nainen ehdotti, että Järvinen tekisi tästä aihealueesta kirjoituksen omaan blogiinsa. Sen yhteyteen tulisi pari linkkiä naisen ylläpitämille nettisivuille.
Nainen kirjoitti: "Hei Petteri, otin sinuun yhteyttä, koska tykkään kirjoituksistasi, ja tähän asiaani liittyen blogisi on myös aika vahva julkaisuplatformi. Minulla on mainostusehdotus mielessä. Pyörittelen muutamaa rahapelisivustoa (kasino, vedonlyönti yms.) ja tahtoisin ostaa sinulta postauksen. [...] Olen valmis toimittamaan sinulle laadukkaan artikkelin, johon tulisi meidän linkit."
- Minun blogini sisältö aihevalinnat eivät ole myynnissä, joten en reagoinut siihen sen enempää enkä vastannut hänelle, Petteri Järvinen kertoo.
Järviselle yhteistyötä tarjonnut henkilö on viime vuodesta lähtien ottanut yhteyttä ainakin kymmeniin blogikirjoittajiin ja tarjonnut heille mahdollisuutta tienata linkityksillä suomenkielisille rahapelisivuille, jotka toimivat kuitenkin ulkomaisilla palvelimilla. Yle Uutisten tietojen mukaan rahapelisivujen mainoksista maksetaan parhaimmillaan 400 euroa.
Poliisi: "Linkittäminenkin voi olla laitonta"
Arpajaislain mukaan kukaan muu kuin Veikkaus, Fintoto tai Raha-automaattiyhdistys ei saa mainostaa rahapelejä Suomessa. Ulkomaisten rahapelien markkinointi tavalla tai toisella on kiellettyä.
Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho vahtii työkseen, että kieltoa noudatetaan.
Kyllä viranomainen tässä jälkijunassa juoksee, se on avoimesti myönnettävä. Ei meillä ole mitään mahdollisuuksia lähteä nettiä skannaamaan läpi
Jouni Laiho
Laihon mukaan pelkkä linkki rahapelisivuille voi olla laitonta ja täyttää rikoksen tunnusmerkit. Käytännössä poliisi torjuu markkinointia lähettämällä blogien ja nettisivujen ylläpitäjille viestejä, joissa kehotetaan ottamaan mainos pois verkosta. Jos poliisin viestiin ei reagoi, seuraava vaihe on yksityisten ihmisten kohdalla poliisin esitutkinta ja mahdollisesti keikka käräjäoikeuteen. Rahapelirikoksesta voi saada sakkoja tai vankeutta enintään kaksi vuotta.
Valvonnasta huolimatta netti pullottaa rahapelimainoksia suomenkielisillä sivuilla. Uusia tapauksia tulee esiin joka viikko.
- Kyllä viranomainen tässä jälkijunassa juoksee, se on avoimesti myönnettävä. Ei meillä ole mitään mahdollisuuksia lähteä nettiä skannaamaan läpi, Laiho sanoo.
Onko koko mainontakiellossa järkeä, kun sen tehokas valvominen on vaikeaa?
- Meillä ei näytä olevan sellaista poliittista tahtoa, että nykyistä yksinoikeuksiin perustuvaa rahapelijärjestelmää oltaisiin liberalisoimassa. Se on poliittinen kysymys, Laiho vastaa.
On hieman huvittavaa, että poliisille itselleenkin tulee sähköpostiin jatkuvasti laittomia rahapelimainoksia suomen kieltä hyvin osaavilta.
"Kaupallinen linkittäminen lain harmaalla alueella"
Petteri Järvinen kertoo saaneensa kyselyitä muilta blogikirjoittajilta siitä, miten rahapelilinkkitarjouksiin pitäisi suhtautua.
- Olen kehoittanut varovaisuuteen. Totta kai tarjouksia voi tehdä ja jokainen blogin pitäjä itse päättää, että jos tästä jotain maksetaan, onko se riskin arvoista, koska siinä saattaa pilata oman bloginsa maineen ja pahimmassa tapauksessa joutua jonkinlaiseen muunlaiseen vastuuseen, Järvinen sanoo.
Hän muistuttaa, että vaikka mainostettava tuote olisi laillinen, blogikirjoittajan pitää kuitenkin markkinoinnin sääntöjen mukaan erotella selvästi mainonta ja muu sisältö toisistaan.
- Tämmöinen kaupallinen linkittäminen tai linkkien, aiheiden myynti on Suomessa aika uutta. Jenkeissä sitä varmaan harrastetaan paljonkin. Siinä liikutaan jossain määrin lain harmaalla alueella, hän sanoo.
Blogimainoksista maksettavat tulot ohjataan blogin ylläpitäjälle pääsääntöisesti kansainvälisten rahansiirtopalveluiden kautta. Jokaisen omantunnon varaan jää, muistaako tai haluaako tuloista ilmoittaa verottajalle.