Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 9 vuotta vanha

Hirvinauhakokeilut vähentäneet tehokkaasti kolareita

Varmin onnettomuuksien ehkäisijä on hirviaita, mutta sitä rakennetaan yleensä vain uusien tiehankkeiden yhteydessä. Väliaikaisista hirvinauhakokeiluistakin on saatu hyviä tuloksia.

Hirvinauhaa tien varrella.
Kuva: YLE / Marianne Mattila
Tytti Kantele
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Suomi on edelleen hirvionnettomuustilastoissa maan kärjessä. Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Savossa tapahtui viime vuonna 5,2 hirvionnettomuutta sataa miljoonaa ajettua kilometriä kohden. Yhteensä hirvionnettomuuksia tapahtui 239.

Pohjois-Savon ELY-keskus pyrkii vähentämään hirvionnettomuuksien määrää muun muassa lisäämällä suositusnopeusrajoitusmerkkejä tien varsille.

Tehokkain onnettomuuksien ehkäisijä on hirviaita, mutta sitä rakennetaan yleensä vain uusien tiehankkeiden yhteydessä. Tienvarsiraivaukset ovat yksi keino vähentää onnettomuuksia. Myös väliaikaisista hirvinauhakokeiluista on saatu hyviä tuloksia.

– Aina vuosittain ELY-keskus ja  metsästysjärjestöt ovat toteuttaneet köyhän miehen hirviaidoiksi nimitettyjä muovinauha-aitoja. Yleensä sillä hetkellä, kun aidat ilmestyvät tien varteen, hirvionnettomuudet vähenevät voimakkaasti. Joissakin paikoissa ne ovat käytännössä loppuneet ainakin aidan pystyssä olemisen ajan, Pohjois-Savon ELY-keskuksen liikenneturvallisuusasiantuntija Esko Tolvanen kertoo.

Eniten hirvionnettomuuksia Pohjois-Savossa tapahtuu Kuopion eteläpuoleisella Valtatie 5:llä, Varkauden ja Joensuun välillä sekä Jännevirran ja Riistaveden välillä.

Suosittelemme sinulle